CAÇA A L'ESPIA
Internacional 04/07/2013

El cas Snowden atrapa Evo Morales

L'avió presidencial bolivià és retingut 14 hores a Viena per la sospita que hi portava el fugitiu

Carme Riera Sanfeliu
3 min
UN "SEGREST" PRESIDENCIAL  El president bolivià, Evo Morales, s'acomiada mentre puja a l'avió per abandonar Viena després de passar-hi 14 hores retingut.

Barcelona.El president de Bolívia, Evo Morales, va veure's ahir a la matinada atrapat en el culebró internacional en el qual s'ha convertit el cas Snowden. L'avió que havia de portar el mandatari des de Moscou fins a La Paz va veure's forçat a aterrar a Viena després que diversos països europeus li neguessin l'accés al seu espai aeri. La raó: sospitaven que l'extècnic de la CIA era a l'avió.

Van passar hores fins que les autoritats austríaques van anunciar que Snowden no era a l'aparell, i França, Itàlia i Portugal van aixecar el veto. Espanya, el quart govern a obstaculitzar la sortida de Morales, va fer-se esperar molt més. Dimecres a primera hora el president bolivià anunciava que el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, li havia donat permís per fer escala a les illes Canàries. A les 9.40, el jet presidencial s'enlairava de Viena.

Margallo va negar que "en cap moment" Madrid hagués prohibit a Morales aturar-se en territori espanyol. Les autoritats bolivianes no accepten aquesta versió i acusen els Estats Units de pressionar els governs europeus per aturar una possible fugida de Snowden. El departament d'Estat nord-americà, però, va evitar ahir contestar als periodistes que volien saber si havien demanat a París, Roma, Lisboa i Madrid que tanquessin l'espai aeri. "Els hi hauran de preguntar directament a ells", va dir la portaveu Jen Psaki. El govern espanyol negava haver estat sotmès a pressions per escorcollar l'avió presidencial, però la versió de Morales no coincidia amb la de Margallo. El president bolivià va explicar que l'ambaixador espanyol a Àustria, Alberto Carnero, va anar a l'aeroport a la matinada i va demanar a Morales de fer un cafè. Dins l'avió. "Volia inspeccionar-lo. No ho vaig permetre. No sóc cap delinqüent perquè m'escorcollin l'avió", deia Morales.

"Segrest imperialista"

"Ha estat un segrest de 14 hores", va dir el president bolivià moments abans de marxar de Viena després de passar la nit a la terminal VIP de l'aeroport. Des d'allà va denunciar que cap dels països li havia explicat per què blindaven el seu espai aeri. Sense cap versió clara sobre la taula, les autoritats bolivianes van alertar que estudiaran la seva resposta a la crisi i les conseqüències que pot tenir en les relacions bilaterals.

"S'ha posat en perill la vida d'un cap d'estat segrestat per l'imperialisme liderat pels Estats Units", deia des de La Paz el vicepresident, Álvaro García Linera. Al país, un grup de manifestants cremaven banderes davant les ambaixades dels països que van obstaculitzar la sortida de Morales, que s'afegia a les denúncies i assegurava que Washington volia "intimidar i silenciar les seves polítiques antiimperialistes".

Morales, que des del primer moment assegurava que l'extècnic de la CIA no era a l'avió, va negar també haver-lo vist a Moscou, on va participar amb altres presidents en una cimera de països exportadors de petroli. Responent a preguntes de periodistes, el mandatari fins i tot va tenir dificultats per pronunciar el nom de l'home que s'ha fet invisible des que, fa una setmana, va arribar a l'aeroport moscovita de Xeremetievo. Des d'aleshores ningú l'ha vist, però es dóna per fet que Edward Snowden segueix a la zona de trànsit de l'edifici, a l'espera que algun país li ofereixi asil polític.

La Paz i Caracas, última opció

Després que la pràctica totalitat dels vint països als quals Snowden va demanar asil polític rebutgessin protegir-lo, Bolívia semblava una de les últimes opcions. Evo Morales s'havia mostrat disposat dilluns a acollir el fugitiu. Ahir es mantenia ferm en aquesta intenció però deia que hauria "comès un error" emportant-se'l amb ell.

Veneçuela és l'altra opció del fugitiu. El president Nicolás Maduro va fer dimarts des de Moscou una defensa encesa de l'informàtic. "Quins crims ha comès? El seu ha estat un gest rebel contra aquells que volen controlar el món sencer". Tot i obrir la porta a donar asil polític a Snowden, l'avió del president veneçolà va abandonar la capital russa sense problemes. Havia deixat clar que no tenia intenció d'emportar-se el fugitiu d'amagat. "De Rússia només me n'emporto acords en matèria de gas i petroli", va dir somrient dimarts als periodistes.

Parla Assange

"Europa ha de protegir Edward Snowden". Així titulava el fundador de Wikileaks, Julian Assange, l'article que va publicar ahir a Le Monde . Refugiat a l'ambaixada equatoriana de Londres, Assange ha capitalitzat la causa del fugitiu nord-americà i recordava des del rotatiu francès que "la Unió Europea ha de situar-se a l'altura del premi Nobel de la pau que li va ser atorgat el 2012". Assange només ataca Brussel·les i Washington en el seu text, i no envia cap missatge a l'Equador, país que va oferir-li asil diplomàtic a la seva ambaixada de Londres fa un any però que ara gira l'esquena a Snowden. Precisament ahir la legació diplomàtica equatoriana de la capital britànica denunciava haver descobert un micròfon amagat al despatx de l'ambaixador, Juan Falconí.

stats