Internacional 29/01/2016

L'ONU torna a denunciar abusos sexuals dels 'soldats de la pau' a la República Centreafricana

Menors d'entre set i 16 anys acusen militars francesos i georgians a canvi de productes de primera necessitat

Marta Rodríguez
3 min
Un grup de nens s'amaga, protegits per un soldat somali. FEISAL OMAR / REUTERS

BarcelonaUn enèsim escàndol esquitxa forces de manteniment de la pau per haver comès abusos sexuals contra menors a la República Centreafricana. L'anunci l'ha fet aquest divendres el portaveu de l'Oficina de les Nacions Unides per als Drets Humans, Rupert Colville, en aquest altre cas de l'evidència que els qui haurien de ser els garants de la seguretat dels civils es converteixen de cop en els seus botxins. "Aquestes acusacions són extremadament greus i és crucial que hi hagi una investigació a fons", ha assegurat.

En aquesta ocasió, les víctimes són cinc nenes i un nen d'entre 7 i 16 anys que haurien rebut diners a canvi de mantenir relacions sexuals o haurien estat víctimes d'abusos i violacions. Segons Colville, els menors han responsabilitzat soldats de Geòrgia que treballen en la missió de pau que lidera la Unió Europea (EUFOR) per garantir els drets humans en el conflicte centreafricà i francesos que operen sota la bandera de l'operació Sangaris i que ja havien estat implicats en altres acusacions durant l'any passat. Els fets haurien passat el 2014 dins o a les immediacions del gran campament de refugiats que hi ha a l'aeroport de Bangui, la capital centreafricana, però fins ara no s'han fet públics perquè es recollia el material preliminar.

Una de les nenes que ha denunciat abusos va relatar que "va haver de fer sexe oral a un soldat francès a canvi d'una ampolla d'aigua i un paquet de galetes", ha indicat el portaveu de l'ONU. Un nen i una altra nena, per la seva banda, van dir que altres companys també van ser "víctimes de similars accions en repetides ocasions per part de soldats francesos", ha continuat Colville.

Després d'aclarir que els casos esmentats no tenen a veure amb els Cascos Blaus, les forces militars de l'ONU, Colville ha revelat, però, que un "cert nombre de casos que involucren els Cascos Blaus de l'ONU també han sortit a la llum durant les entrevistes fetes" sobre el terreny. En tot cas, les acusacions contra el cos de les Nacions Unides seran tractats de manera separada.

L'ONU ha presentat els casos a les autoritats de França i de Geòrgia, que ja han anunciat la seva voluntat d'arribar fins al final i jutjar i castigar els responsables si es demostra l'autoria dels abusos contra els menors.

Les missions de pau amb personal estranger fa anys que són a l'ull de l'huracà: des de Srbrenica a Haití, Somàlia al Sudan del Sud, l'actuació de cascos blaus i altres militars s'ha vist qüestionada, tot i que molt pocs arriben a ser condemnats, com ha reconegut el mateix Colville.

Anders Kompass, en una imatge d'arxiu. ORLANDO SIERRA / AFP

L'ONU també ha estat acusada de silenciar els abusos. L'abril de l'any passat, la denúncia del suec Anders Kompass, cap de l'oficina de l'Alt Comissionat de Drets Humans de l'ONU que soldats de la força internacional havien abusat de nens a la República Centreafricana va suposar que quedés suspès temporalment de les seves funcions per haver filtrat un informe intern que documentava les denúncies dels menors. El responsable no ha estat rehabilitat fins fa tot just una setmana.

Tolerància zero, va dir recentment el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, en tenir constància de noves denúncies dels cascos blaus. "No tinc paraules per expressar el dolor, la ràbia i l'angúnia que sento", va dir per assegurar que no deixarà impunes els crims comesos pels seus soldats, ja que, indica, no pot ser que els més vulnerables enlloc de "confiança" rebin "por" dels seus protectors.

Blue Code (Codi Blau) és una campanya internacional que reclama la fi de la impunitat dels cascos blaus que han comès abusos sexuals, ja que l'ONU no fa ni tan sols públics els detalls dels judicis.

stats