Internacional 11/06/2015

La cimera preparatòria de París 2015 acaba sense haver aconseguit el seu objectiu

L'esborrany de tractat contra el Canvi Climàtic continua sent massa obert i llarg per obtenir consens a París

Efe
2 min
Els riscos de l’enginyeria climàtica

BonnLa Convenció Marc sobre el Canvi Climàtic de l'ONU (CMNUCC) ha tancat aquest dijous els seus deu dies de sessions a Bonn (oest d'Alemanya) sense haver aconseguit redactar l'esborrany que servirà de document base per a la Cimera del Clima que se celebrarà aquest desembre a París.

El text amb què s'ha treballat és excessivament llarg i deixa massa opcions obertes, tal com van admetre fonts de la conferència, al terme de les sessions mantingudes des de principis de mes en aquesta ciutat alemanya, seu permanent de la Convenció.

Els dos presidents de la conferència, el nord-americà Daniel Reifsnyder i l'algerià Ahmed Djoghlaf, han indicat que s'ha aconseguit "definir" bastants dels punts del text final, però han afegit que caldrà esperar la següent ronda de negociacions per entrar en la fase decisiva.

La Convenció es reunirà de nou del 31 d'agost al 4 de setembre, també a l'antiga capital federal alemanya, amb l'objectiu d'aconseguir un consens sobre l'esborrany que haurà de presentar a París.

S'estima que, si allà s'aconsegueix acotar tots els temes, s'entrarà en una última fase de discussions fins a tenir ultimat aquest text, probablement cap a mitjans octubre, en la recta final cap a la cimera de caps d'estat i de govern la capital francesa.

L'objectiu és avançar cap a un acord internacional que substitueixi el protocol de Kyoto per a la reducció de gasos d'efecte hivernacle a partir de 2020, de forma que s'aconsegueixi evitar l'augment de dos graus previst en la temperatura de la terra per aquest segl

El tancament de la conferència de Bonn estava marcat per les bones expectatives deixades per la cimera del G-7 -Estats Units, Alemanya, França, Regne Unit, Japó, Canadà i Itàlia- celebrada diumenge i dilluns passats al castell bavarès d'Elmau i que va culminar amb un notable compromís en matèria climàtica.

Les set potències van acordar allà prendre mesures perquè l'escalfament global no sobrepassi els dos graus centígrads respecte als valors preindustrials. Això implica que els membres del G-7, alguns dels quals es compten entre els més contaminants, hauran de reduir sensiblement en les pròximes dècades seves emissions dels gasos d'efecte hivernacle.

El compromís va ser elogiat per organitzacions com Greenpeace i es va considerar un èxit de gestió de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que havia convertit aquest aspecte en prioritari per a la cimera d'Elmau.

Alguns experts van advertir, però, que era més una proclamació d'intencions que un compromís vinculant. La conferència de Bonn ha ratificat ara aquests advertiments, en constatar que queda molt per fer fins aconseguir acords reals entre els representants dels 190 països que assistiran a París.

Una enquesta difosa ahir, així mateix durant les sessions de Bonn, demostrava que l'escalfament global preocupa al 80% de ciutadans del planeta i que un 67% reclama acords vinculants de la comunitat internacional.

stats