Egipte
Misc 02/02/2011

La batalla de Tahrir deixa tres morts i 1.500 ferits

Era un migdia més a la plaça Tahrir. Com aquests últims dies la gent feia petar la xerrada entre ells, discutien de política, prenien un te. De cop, uns crits, i una veu que deia en anglès: "Som pacífics, no respongueu". La pluja de pedres ha començat

i
Carme Colomina
2 min
Egipte enfrontaments

El Caire/Enviada EspecialDesprés d'un dia de batalles al centre del Caire, les xifres de persones afectades es van concretant. Hores d'ara, fonts del govern egipci confirmen tres morts a causa de la revolta. Pel que fa al nombre de ferits, les xifres oscilen entre els 611, que és la darrera xifra oficial del ministeri de Salut, i els 1.500 que ha informat l'agència Reuters d'altres fonts sanitàries.

Quan els pro-Mubàrak han irromput a la plaça Tahrir, han començat les corredisses sota una primera pluja d'objectes. Uns i altres es llençaven de tot. L'exèrcit que encerclava la plaça havia deixat passar els partidaris de Mubàrak i ara no feia res per evitar els enfrontaments. L'esbatussada havia començat.

Mentre tots fugim, uns nois em diuen: "Fes una foto!". "No porto la càmera", els dic. M'ensenyen un noi que tenen agafat i llueixen la credencial de policia que li han tret de la cartera. "És la policia, Mubàrak l'ha enviada". Aquest incident corroboraria la teoria que el caos d'aquesta tarda no ha estat espontani sinó orquestrat per les forces d'ordre fidels al president Mubàrak.

Sortim cap a una zona més tranquil·la i, de cara, milers i milers de "partidaris" de Mubàrak apareixen de tot arreu. Sense cap convocatòria prèvia. Com "espontàniament" vénen a atonyinar els milers de persones que clamaven des de fa dies contra Mubàrak.

La ràbia ens omple el cos. "Nosaltres no som violents", em diuen amb llàgrimes als ulls. Massa tard. Ja començo a veure els primers ferits de les pedres que volen aquí i allà.

Això sí, l'exèrcit fa allò que va dir que faria, literalment, no "intervé contra cap ciutadà egipci". La massacre també serà, en part, responsabilitat seva.

stats