Internacional 05/06/2015

Un nou ciberatac compromet informació de 4 milions de funcionaris dels Estats Units

L'FBI investiga si 'hackers' xinesos estan darrera de l'atac perpetrat al mes de desembre contra diverses agències nord-americanes

Efe
2 min
L'edifici de l'FBI a la Pennsylvania Avenue de Washington.

WashingtonLa informació de fins a quatre milions d'empleats federals nord-americans s'hauria vist compromesa per un ciberatac massiu, que podria ser obra de pirates informàtics xinesos, segons van informar les autoritats dels Estats Units a última hora d'ahir dijous.

Els atacs informàtics van tenir lloc el passat desembre però no van ser detectats fins aquest mes d'abril, segons un comunicat l'Oficina de Gestió de Personal (OPM) del Govern nord-americà, que ha estat treballant amb l'FBI en la investigació de l'atac.

"A causa de l'incident, l'OPM enviarà avisos a aproximadament quatre milions d'individus per alertar-los que la seva informació s'ha pogut veure compromesa", ha explicat l'esmentada agència, que emet i maneja les autoritzacions personals d'accés per als funcionaris dels Estats Units.

Funcionaris nord-americans han explicat al diari 'The Washington Post' que sospiten que els atacs van ser realitzats per pirates informàtics xinesos, i que no seria la primera vegada que els realitzen contra l'OPM.

L'atac cibernètic podria ser el major robatori d'informació estatal mai intentat contra els Estats Units.

"Resulta alarmant conèixer que els pirates informàtics poden tenir informació personal d'un gran nombre de funcionaris. Encara és més alarmant que aquest sigui només l'últim d'una sèrie de ciberatacs a l'OPM", ha indicat el president del comitè de Seguretat Nacional del Senat, el republicà Ron Johnson.

El passat 8 de maig, Estats Units va demanar la Xina investigar suposats ciberatacs contra empreses i interessos del país nord-americà mitjançant una nova eina anomenada 'The Great Cannon'.

Un mes abans, l'1 d'abril, el president Barack Obama va crear per decret un règim de sancions que s'aplicaran a individus o entitats estrangeres responsables d'atacs cibernètics o ciberespionatge, el que es va sumar a altres mesures per protegir el país dels 'hackers' anunciades en els últims mesos.

Les amenaces cibernètiques són "un dels més greus desafiaments a la seguretat nacional i l'economia dels Estats Units", va subratllar Obama llavors.

A més de l'OPM, empreses privades dels EUA com Sony i el propi Pentàgon també han estat víctimes de ciberatacs perpetrats per pirates informàtics estrangers durant els últims mesos.

stats