Internacional 27/08/2016

França autoritza l’ús del burquini a la platja en nom de la llibertat

El Consell d’Estat ha invalidat el decret d’un dels 30 municipis i crea així jurisprudència

Alícia Sans
2 min
Protesta contra la prohibició del bruquini a l'ambaixada francesa de Londres.

ParísFi del debat, almenys jurídic, sobre la utilització del burquini a les platges franceses. El Consell d’Estat francès -última instància administrativa- va suspendre ahir l’ordre antiburquini dictada pel municipi de Villeneuve-Loubet, als Alps Marítims, ja que aquesta indumentària de caràcter religiós no comporta cap risc per l’ordre públic. El decret havia sigut validat en primera instància pel tribunal administratiu de Niça, que l’havia considerat “necessari, adaptat i proporcionat”. La Lliga dels Drets de l’Home i el Comitè contra la Islamofòbia de França no ho van veure amb bons ulls i van recórrer al Consell perquè l’invalidés.

Amb la suspensió d’ahir, doncs, utilitzar el burquini a les platges de Villenueve-Loubet ja no està prohibit. Seguirà estant-ho, però, a la resta dels 30 municipis francesos que aquest estiu han desautoritzat la peça. De fet, l’alcalde de Sisco, Ange-Pierre Vivoni, ja va anunciar ahir que no retirarà la seva ordre de veto. Però és cert que la decisió del Consell d’Estat francès crearà jurisprudència i serà vàlida per a tots els tribunals administratius de França, és a dir que en cas d’apel·lació prevaldrà la resolució del Consell.

Aigua al foc

En el veredicte també es precisa que “l’ordre litigiosa ha suposat un atac greu i manifestament il·legal a les llibertats fonamentals, que són la llibertat d’anar i venir, la llibertat de consciència i la llibertat personal”. En aquesta línia, l’advocat de la Lliga dels Drets de l’Home, Patrice Spinosi, va declarar que “es poden limitar les llibertats quan hi ha una raó per fer-ho”, però va advertir que “el simple context general [els atacs terroristes que ha rebut França], per més dolorós que sigui, no és suficient”. En declaracions a Le Monde, el president de l’Observatori Nacional contra la Islamofòbia, Abdallah Zekri, va valorar la decisió “d’assenyada”, un fet que permet “calmar la situació, marcada per una forta tensió entre els compatriotes musulmans, sobretot les dones”.

La decisió del Consell d’Estat arriba l’endemà d’unes declaracions de la ministra d’Educació, Najat Vallaud-Belkacem, que posen en evidència, una vegada més, la divisió interna en l’executiu socialista de Manuel Valls. La ministra va afirmar a l’emissora Europe 1 que està en contra del burquini per “conviccions feministes”, i va afegir que el seu somni és una societat “en què les dones són lliures i estan orgulloses del seu cos”. Però tot seguit va advertir que “la proliferació de decrets antiburquini no són benvinguts”, ja que “alliberen el discurs racista”, i això està produint “una deriva política perillosa per a la cohesió nacional”. Una deriva que el primer ministre Valls -favorable als decrets municipals- va negar hores més tard, afirmant que “és una mala interpretació” de la seva ministra.

El que no s’ha mullat gens aquest estiu ha sigut el president, François Hollande, que fins fa una setmana no s’havia pronunciat sobre la prohibició de l’ús del burquini. Hollande va demanar no cedir ni a la “provocació” ni a l’“estigmatització” dels musulmans. Una posició més aviat neutra per evitar ser contradit públicament abans que el Consell d’Estat dictés sentència.

stats