VENEÇUELA
Internacional 17/07/2017

El referèndum contra Maduro batega al cor del chavisme

L’oposició surt en massa al carrer per votar al plebiscit en contra de les reformes constitucionals. Un 98% de votants rebutgen l'assemblea constituent de Maduro

Teresa Abreu / Efe
5 min
El referèndum contra Maduro batega al cor del chavisme

CaracasEls resultats de la consulta popular que s'ha fet aquest diumenge a Veneçuela determinen que el 98,4% dels participants -6.387.854 persones- han rebutjat la formació de l'Assemblea Nacional Constituent que promou el president, Nicolás Maduro, per canviar la Constitució.

El rector de la Universitat Pedagògica Experimental Libertador (UPEL), Raúl López, que forma part de la "comissió de garants" d'aquest plebiscit opositor, ha afirmat que almenys el 98% dels participants ha votat que rebutja l'assemblea constituent.

La junta d'acadèmics ha celebrat l'alta participació en el plebiscit -7.186.170 veneçolans- tot i que s'ha celebrat al marge del Poder Electoral, que no ha donat suport a la convocatòria opositora.

En el plebiscit s'ha preguntat als veneçolans si rebutgen l'assemblea constituent impulsada per Maduro, si demanen a la Forces Armades que protegeixin la Carta Magna vigent i si aproven que es renovin els titulars dels Poders Públics, acusats de servir el chavisme, a més de la celebració d'eleccions i la conformació d'un govern d'unitat nacional.

El 98,5% ha votat afirmativament per demanar a les Forces Armades que obeeixin les decisions de l'Assemblea Nacional (Parlament), de majoria opositora, un òrgan declarat en desacatament pel Tribunal Suprem de Justícia des de l'any passat, un fet que ha impedit que les seves decisions tinguin efectes pràctics.

A més, el 98,3% ha aprovat que es renovin els poders públics, es cridi a eleccions "lliures i transparents" i es conformi un govern de transició i d'"unitat nacional".

Aquests resultats, han remarcat els rectors, s'han aconseguit malgrat que el procés ha comptat amb una maquinària set vegades menor a la que fa servir el Consell Nacional Electoral en una elecció nacional.

La xifra obtinguda pels opositors és, però, inferior als 7.587.579 vots que va acumular Maduro el 2013 quan va ser elegit cap d'Estat i va vèncer el líder opositor Henrique Capriles per menys de dos punts percentuals.

Chavistes desencantats

Una multitud de chavistes desencantats han votat a Caracas entre retrats desgastats d’Hugo Chávez i poesia socialista a les parets. Han participat a la consulta organitzada per l’oposició veneçolana, que el govern no reconeix i que qualifica d'il·legal. Volen aturar les eleccions constituents convocades per Nicolás Maduro el pròxim 30 de juliol, amb les quals vol sortir de la crisi i apuntalar l’estat comunal que va proposar l’expresident Hugo Chávez.

Al districte d’Antímano, un dels més grans i populars de la capital i de tradició chavista, els veïns han fet una cua permanent i dinàmica davant de l’església del barri per participar en el plebiscit. Es queixen de la brutal inflació i de l’escassetat d’aliments i medicines a què ha abocat la caiguda del preu del petroli i prop de vint anys de revolució.

"Ja en tenim prou i Maduro se n’ha d’anar. Vam votar molts anys el chavisme i no ens ha portat res de bo", ha explicat a l’ARA José Jiménez, un jubilat que va deixar de votar l’oficialisme a les eleccions legislatives del desembre del 2015, les últimes celebrades a Veneçuela.

En aquells comicis, l’oposició va guanyar per majoria absoluta, però el chavisme governant va mantenir l’hegemonia a Antímano. "Molta gent està enfadada i no vol saber-ne res més, de Maduro ni del PSUV (Partit Socialista Unit de Veneçuela)", ha dit el dirigent opositor Domingo Pérez mentre supervisava que tot anés bé a la votació. "No hi ha res que funcioni, el sistema estatal de distribució d’aliments sempre arriba tard. Els carrers estan plens de clots i ningú fa res per arreglar-los".

"Ja no podem comprar res, tot depèn del govern i cada vegada hi ha menys llibertat", ha subratllat Juan Carrasco, un guarda de seguretat que viu a Antímano i que va votar Chávez en totes les eleccions des del 1999. També va seguir donant el seu suport a la revolució votant Nicolás Maduro quan va morir el Comandante. Ara, però, ja se n’ha cansat, vol un canvi i enyora la Quarta República que Chávez va demonitzar per aconseguir arribar al Palau de Miraflores.

En barris de tradició chavista, com Catia, la Pastora i el Junquito, també s’han format cues als centres de votació opositors. Però una de les aglomeracions més grans a la meitat occidental de la capital s’ha viscut al districte de la Candelaria, on les cues han omplert un carrer sencer i la jornada ha transcorregut en un ambient d’eufòria, amb els cotxes tocant el clàxon i els electors saludant, desplegant banderes i alçant els braços amb crits de "llibertat".

L’atmosfera festiva també s'ha viscut a la part oriental de la ciutat, més burgesa, neta i benestant, on el chavisme mai ha tingut força i els veïns han votat en massa.

Al sector de Los Palos Grandes, al districte caraqueny de Chacao, la cua ha envoltat la plaça i els ciutadans han passejat animadament comentant la jornada entre banderes veneçolanes als balcons. Un grup dels més de 80.000 voluntaris que han treballat per la consulta han ofert menjar a altres membres del seu equip.

La resposta oficialista

Al sector chavista de Mamera, situat al districte d’Antímano i a pocs metres del centre de votació de l’oposició, s’hi ha instal·lat l’alternativa del govern a la consulta opositora. És un dels centres per al simulacre de la votació de l’Assemblea Nacional Constituent, convocada per a finals de juliol però de la qual s’ha de fer una prova quinze dies abans. Un assaig general que, de fet, ha volgut fer ombra a la consulta opositora. Entre els que han participat en el simulacre, la majoria ha sigut gent gran. Donen suport a la Constituent perquè volen "la pau" i temen que es perdin les mesures socials del chavisme si l’oposició pren el poder.

"Al Brasil, Temer ha posat una jornada laboral de 12 hores, i aquí en tenim una de 8 amb 2 hores de descans. A més ens han apujat el sou cinc vegades aquest any. Això només és possible a Veneçuela”, ha dit un home de mitjana edat abans d’entrar a l’assaig, repetint la narrativa oficial.

A última hora, la preocupació de l’oposició perquè els temuts col·lectius chavistes actuessin amb violència contra els electors o els interventors de les taules s'ha confirmat. Almenys una persona -dues, segons altres fonts- haurien mort després que un grup d’homes armats disparessin contra els ciutadans a l’Avenida Sucre de la capital, en un tiroteig que ha deixat també diversos ferits de gravetat. La Fiscalia General ha reconegut tres ferits i la mort d’una dona, tot i que els opositors han insistit que hi havia hagut dos morts.

Els col·lectius són grups de civils que sovint porten armes de foc, donen suport al govern i defensen al carrer la revolució bolivariana que va posar en marxa l’expresident Hugo Chávez el 1999. Alguns d’aquests grups han amenaçat els participants en protestes contra el govern, sobretot a l’oest de Caracas, un territori considerat com a propi pel chavisme.

En previsió de possibles atacs, l’organització del referèndum no havia instal·lat meses electorals en barris com el de La Vega, a Caracas, i havia demanat als veïns del sector que baixessin a votar al sector de Montalbán.

En aquest sector han votat en una parròquia de l’església catòlica, una de les institucions que més ha defensat el referèndum i que ha denunciat la Constituent com una forma d’instaurar una dictadura comunista al país sud-americà.

stats