ESCÀNDOL POLÍTIC
Internacional 04/05/2012

La corrupció empitjora la salut d'Atenes

R. Donadio / N. Kitsantonis
4 min
CAS HISTÒRIC 
 L'exministre de Defensa Akis Tsochatzopoulos és membre fundador del Pasok i l'oficial de més alt rang que s'ha detingut mai per corrupció a Grècia.

THE NEW YORK TIMES / ATENESQuan les autoritats gregues van detenir el mes passat un exministre de Defensa pendent de judici, molts grecs van veure-ho com un motiu de celebració; un cas estrany en què un peix gros ha topat amb la justícia en un sistema polític que molts veuen ple de corrupció.

Els fiscals acusen Akis Tsochatzopoulos, de 73 anys, membre fundador del Pasok (partit socialista grec) i l'oficial de més alt rang que s'ha detingut mai a Grècia per corrupció, d'embutxacar-se gairebé 20 milions d'euros en suborns en la compra estatal de submarins i míssils i d'utilitzar comptes a l'estranger per comprar-se propietats.

Els disturbis que s'han viscut als carrers del país són sovint interpretats com una reacció contra les mesures d'austeritat imposades pels creditors internacionals de Grècia. Però per a molts ciutadans la corrupció és un motiu d'indignació tan fort com les retallades salarials i l'augment d'impostos que han assolat el seu nivell de vida. De fet, la majoria els veu inseparables.

El cas de Tsochatzopoulos simbolitza l'increment -i possiblement la davallada- d'una cultura política que ha dominat Grècia durant dècades, en la qual l'alternança entre governs del Pasok i la centredretana Nova Democràcia ha alimentat la corrupció. Aquest sistema ha fet augmentar el deute públic fins al punt d'haver de ser rescatats.

Ara que les arques són buides, comença a destapar-se un arrelat sistema d'intercanvi de favors a canvi de vots i els ciutadans cada cop perdonen menys els passos en fals de les altes esferes.

Complot polític?

Tsochatzopoulos, que va ser expulsat del Pasok fa uns mesos quan el cas contra ell començava a construir-se, nega haver acceptat suborns. En una declaració l'exministre titllava el seu arrest l'11 d'abril -el dia que el govern va anunciar eleccions anticipades- de "regal preelectoral" per als dos principals partits.

Els analistes diuen que el cas és emblemàtic i que només és la punta de l'iceberg d'un costum més ampli que funciona impunement.

La setmana passada Tsochazopoulos va amenaçar de revelar els noms dels que acusa d'estar darrere d'"una persecució política sota un mantell legal sense precedents". "Després de quaranta anys en la política grega ho sé tot", va dir funestament l'acusat.

En l'informe condemnatori, de 203 pàgines, els fiscals van dir que l'exministre havia rebut "pagaments il·legals" per tractes signats del 1998 al 2001, quan era ministre de Defensa. Els acords inclouen la compra de sistemes de míssils russos i submarins de l'empresa alemanya Ferrostaal.

Un tribunal de Munic va condemnar dos exgerents de Ferrostaal l'any passat per pagar suborns a canvi dels contractes. Els magistrats alemanys no van citar el nom de Tsochatzopoulos però van apuntar que, normalment, "els submarins són comprats per polítics, no per ciutadans".

Els fiscals també acusen el grec de crear una xarxa complexa d'empreses a l'estranger i comptes bancaris a Suïssa per blanquejar milions d'euros per comprar propietats, inclosa una casa neoclàssica de color groc llimona en un dels carrers més cars d'Atenes, al costat del Museu de l'Acròpolis. Es diu que la seva dona, Vassiliki Stamati, va comprar la casa el 2010 a través d'una empresa a l'estranger.

Stamati, de 49 anys, va casar-se amb el polític en una elegant cerimònia a París el 2004 i també està sota arrest a l'espera de ser jutjada, tot i que nega les acusacions. La setmana passada va començar una vaga de fam per protestar contra la seva detenció i que l'hagin separada del seu fill de cinc anys.

Les autoritats també han detingut la filla del matrimoni, acusada de blanqueig de diners. Els fiscals defensen que una empresa, anomenada Bluebell i registrada a Panamà, va fer un sol moviment a Grècia: vendre la casa neoclàssica a un tercer actor que aleshores la va vendre a la filla de Tsochatzopoulos.

"No van amagar-ho gaire bé", va dir Taos Telloglou, un periodista d'investigació del programa televisiu que va publicar l'exclusiva de la història de l'expolític: "Mai van pensar que algú buscaria tan a fons".

Telloglou va dir que, tot i que el cas és un pas en la direcció correcta, no suposa un gran canvi per a la tradició política grega. Molts ciutadans estan indignats que tan pocs polítics d'alt nivell hagin arribat als tribunals per escàndols de corrupció.

"Cobdícia sense fi"

Des d'un cafè, no gaire lluny de la casa de Tsochatzopoulos, Giorgos Vassilas, un atenenc de 52 anys, no semblava sorprès pel cas. "Hi ha molts Akis, n'han agafat un", deia, referint-se a l'exministre pel seu nom. "Algú ha de pagar, en tots aquests anys ningú ha pagat". D'altres defensen Tsochatzopoulos, alguns fins i tot li envien productes gurmet de Creta a la presó.

En una entrevista l'advocat de l'exministre, Leonidas Kotsalis, va dir que el Tribunal Suprem havia confirmat l'any passat que la immunitat política, de cinc anys per als ministres, havia caducat per al seu client. El magistrat té la intenció de demanar l'alliberament del seu client i vol el testimoni de membres dels ministeris de Defensa i Afers Estrangers de quan Tsochatzopoulos formava part del govern.

L'exministre de Defensa és a Korydallos, la presó d'alta seguretat d'Atenes, en la mateixa cel·la on havia estat detingut l'abat del Monestir de Vatopedi, al mont Athos, al nord de Grècia, implicat en un cas de corrupció per un intercanvi de terres amb l'estat. El cas va fer dimitir el centredretà primer ministre Kostas Karamanlís el 2009.

Tornant al cafè atenenc, Elias Elmazis, de 49 anys, opina que "la cobdícia no té fi". "Espero que la justícia funcioni en aquest cas, perquè normalment és així".

stats