Internacional 03/12/2013

Espanya, el segon país després de Síria on més augmenta la percepció de corrupció

A nivell europeu, se situa a la meitat inferior del rànquing de l'Índex de Percepció de la Corrupció de la ONG Transparència Internacional, per sota de Xipre i Portugal i per damunt de Lituània i Eslovènia

Efe
2 min
La declaració d'Urdangarin acosta la imputació de Barberá i Camps

BerlínEspanya és el segon país del món en què més ha augmentat la percepció de corrupció el 2013, per darrere només de Síria, segons un informe de l'ONG alemanya Transparència Internacional (TI) publicat aquest dimarts.

L'edició d'enguany de l'Índex de Percepció de la Corrupció (CPI) indica que Espanya cedeix sis punts respecte a l'edició passada, dels 65 −sobre un màxim de 100− als 59, i baixa de la posició 30 a la 40, la qual cosa el situa darrere de Brunei i Polònia i just davant del Cap Verd.

"Itàlia i Grècia han creat en l'últim any lleis i sistemes anticorrupció forts i moderns, i això ha enviat un missatge positiu. En canvi, a Espanya s'ha passat d'un escàndol a un altre", ha explicat Alejandro Salas, responsable per a Amèrica de l'ONG.

Tret dels casos espanyol i sirià, la classificació d'enguany es caracteritza per l'estabilitat i registra escassos canvis de posició i puntuació respecte de l'any passat.

A nivell europeu, Espanya se situa a la meitat inferior del rànquing, per sota de Xipre i Portugal i per damunt de Lituània i Eslovènia. Així mateix, cada vegada està més lluny dels països del nord i el centre del continent, que encapçalen la classificació.

Dinamarca continua sent el país percebut com a més transparent a nivell europeu i mundial −suma 91 punts−, mentre que Grècia repeteix com a nació més corrupta del continent en el lloc 80 −40 punts−, a l'altura de la Xina, malgrat una lleugera millora.

Els escàndols de corrupció destapats i jutjats en els últims mesos a Espanya han deixat a la llum certes "debilitats estructurals" del sistema legal, argumenta Salas, com les del sistema d'adjudicació de contractes públics o la normativa sobre l'ús del sòl.

El responsable de TI critica, a més, la sensació d'impunitat dels corruptes a Espanya, degut principalment a la lentitud del sistema judicial.

Segons el parer dels experts d'aquesta ONG, la nova llei de transparència espanyola recentment aprovada és "feble", no inclou "càstigs clars" per als infractors, deixa molt marge a la "discrecionalitat" dels funcionaris i no reconeix el dret a la informació dels ciutadans.

A nivell internacional, Somàlia, Corea del Nord i l'Afganistan, amb només vuit punts, són els països percebuts com més corruptes del món segons l'ONG, i Dinamarca i Nova Zelanda són els més transparents, amb un total de 91 punts.

Transparència Internacional, un referent global en l'anàlisi de la corrupció, assegura que els resultats d'aquest informe "dibuixen un escenari preocupant" i destaca que "més de dos terços dels 177 països" estudiats suspèn en transparència.

Entre les grans potències, els Estats Units se situen en el lloc 19 amb 73 punts, la Xina en el 80 −40 punts−, el Japó en el 18 (74), Alemanya en el 12 (78), el Regne Unit en el 14 (76), Rússia en el 127 (28), Brasil en el 72 (42) i l'Índia en el 94 (36).

Tanquen aquest rànquing mundial països sense estructures estatals a causa de guerres, conflictes o catàstrofes naturals, com Somàlia, l'Afganistan, el Sudan i el Sudan del Sud, Líbia, l'Iraq, Síria, el Iemen i Haití.

El CPI s'elabora cada any des del 1995 a partir de diferents estudis i enquestes sobre els nivells percebuts de corrupció en el sector públic de diferents països.

Podeu consultar aquí l'aplicació sobre índex de corrupció catalana i espanyola elaborat per l'ARA.

stats