Internacional 13/09/2012

El poder del 'tefló'

Carme Colomina
2 min
El poder del 'tefló'

BARCELONAAl liberal Mark Rutte l'anomenen el primer ministre tefló perquè sempre aconsegueix que les crisis polítiques li rellisquin sense deixar empremta. El poder protector del primer ministre aquest cop no només l'ha mantingut intacte sinó que li ha permès aconseguir els millors resultats en la història del seu partit.

Rutte es va veure forçat a convocar eleccions anticipades a l'abril per una jugada de l'extrema dreta de Geert Wilders, el líder de l'euroescepticisme i la xenofòbia, que se li ha acabat girant en contra. Els holandesos han castigat el populisme que pretenia convertir aquests comicis en un referèndum sobre l'euro i la Unió Europea. Geert Wilders s'ha ensorrat.

El convuls arc parlamentari holandès, amb onze partits diferents i coalicions multicolor que han acabat convocant cinc eleccions en els últims deu anys, se simplificarà a partir d'ara. Per primera vegada liberals i laboristes podran formar junts una coalició majoritària.

Desactivada la pinça euroescèptica que feien Wilders des de la dreta i el Partit Socialista des de l'esquerra, Brussel·les podrà fer una lectura positiva d'unes eleccions que havien convertit la UE en el tema principal de la campanya.

En realitat, els Països Baixos no renunciaran a Europa però tampoc al seu to de rigor i intransigència contra els països més endeutats. Mark Rutte ha bastit la seva campanya amb picades d'ullet constants als votants de Wilders, advertint que no hi haurà cap concessió a Grècia, i encara menys un tercer rescat. Des del seu partit s'ha amenaçat de suspendre l'acord Schengen amb aquells països que no controlin bé les seves fronteres. Per això encara caldrà veure com encaixa aquesta coalició amb uns laboristes més partidaris del model de creixement de François Hollande, que en la línia marcada fins ara per l'eix Berlín-l'Haia.

La prioritat de Rutte passa per cuidar les relacions amb Alemanya i Finlàndia. L'aliança de les triples A en surt reforçada.

stats