PRÒXIM ORIENT
Internacional 20/10/2012

El cap dels serveis secrets libanesos mor en un atac

El cap dels serveis secrets libanesos, el general Uissam al-Hassan, va ser assassinat ahir en un atemptat amb cotxe bomba a Beirut. El polvorí libanès no es pot escapar de la guerra a la veïna Síria.

Cristina Mas
2 min
El cap dels serveis secrets libanesos mor en un atac

BARCELONA.Almenys vuit persones van morir en l'atac amb cotxe bomba a Beirut, entre les quals el cap dels serveis secrets, el general Uissam al-Hassan, i una vuitantena més van resultar ferides. Tot i que en tancar l'edició ningú havia reivindicat la col·locació dels explosius a la plaça Sassine, des del primer moment es va vincular l'atemptat al règim sirià de Baixar al-Assad, en un nou exemple del perill que la guerra civil a la veïna Síria pugui arrossegar una regió volàtil, i particularment el Líban.

El general Al-Hassan dirigia la investigació que va implicar Síria i la milícia xiïta proiraniana de Hezbol·lah en l'assassinat del primer ministre Rafiq Hariri el 2005. Al-Hassan era molt proper a Saad Hariri, cap de l'oposició libanesa hostil al règim de Damasc.

L'explosió es va produir a Aixrafiah, un barri residencial molt emblemàtic de majoria cristiana en una hora de molta afluència al carrer. L'atac va afectar alhora la seu de la ultraconservadora Falange Cristiana, que també està enfrontada amb Damasc.

En un estat que se sosté sobre un fràgil equilibri de poders entre confessions, l'atemptat té un impacte desestabilitzador, com explica Amaia Goenaga, investigadora convidada al Carnegie Middle East Centre de Beirut. "A més de matar Hassan, l'atemptat volia implicar les comunitats cristianes en el conflicte sirià, perquè en general no tenen cap afecte per la veïna Síria. Implicar els cristians és la millor manera d'acabar de desestabilitzar el Líban", apunta.

Inevitablement, la crisi siriana afecta la tensa situació política al Líban i el conflicte s'ha convertit en la línia divisòria del complicat mapa polític del país. Damasc va ocupar durant 30 anys el veí del sud, fins que l'assassinat del primer ministre Rafiq Hariri en un atemptat va desencadenar una revolta que va obligar Baixar al-Assad a retirar les seves tropes. La influència de Síria sobre el Líban, però, va continuar.

Goenaga dubta que el polvorí libanès esclati ara. "Hi ha aldarulls però la situació s'acabarà calmant. Però és cert que el got es va omplint: problemes a Trípoli i al nord, segrestos... Veurem fins on aguanta el país".

stats