TENSIÓ ALS EUA
Misc 23/09/2016

Estat d'emergència a Charlotte

La policia es nega a fer públic el vídeo dels moments en què un agent dispara i mata un home negre

i
Jaume Masdeu
3 min
Estat d’emergència a Charlotte

Nova YorkDues nits consecutives de protestes han derivat en una espiral de caos i violència a la ciutat de Charlotte, a Carolina del Nord. Les manifestacions per la mort a trets de la policia d’un ciutadà afroamericà van provocar la intervenció dels cossos de seguretat amb gasos lacrimògens en un intent de restaurar l’ordre en uns carrers convertits en camp de batalla. Un manifestant està en estat crític per ferida de bala, 9 persones més ferides i 44 detingudes.

El governador de Carolina del Nord ha declarat l’estat d’emergència i ha demanat reforços de la guàrdia nacional i de la policia d’autopistes. Centenars d’agents addicionals s’hi han desplaçat per evitar nous episodis d’enfrontaments i pillatge. El cap de la policia de Charlotte considera que amb aquests reforços podrà controlar la situació i no caldrà declarar un toc de queda.

La manifestació de protesta va començar dimecres a les sis de la tarda de manera pacífica. Va ser dues hores més tard quan nous manifestants que s’hi havien incorporat van iniciar els actes de violència, bolcant vehicles i danyant propietats. És llavors quan la policia va utilitzar gasos lacrimògens per intentar controlar la situació.

Un tiroteig va augmentar encara més la tensió entre els manifestants i les forces de l’ordre. Una persona en va resultar ferida molt greu. Es desconeix qui va disparar. La policia va assegurar immediatament que ells no n’eren els autors, que no havien disparat cap bala, només les pilotes de fum. Els enfrontaments amb la policia continuarien fins ben entrada la matinada. El centre de Charlotte no va recuperar una certa normalitat fins dijous al matí.

La policia no publica el vídeo

Les versions sobre el cas que ha donat origen a la protesta, la mort a trets d’un afroamericà de 43 anys, són contradictòries. Segons la policia, durant una operació per detenir una persona que estava en recerca i captura, van veure com Keith Lamont Scott, que estava assegut dins d’un cotxe, en sortia amb una arma a la mà, i la seva actitud i els seus gestos van ser interpretats com una “amenaça imminent”. Segons la família, però, el que tenia era un llibre. Una dona, que s’identifica ella mateixa com la filla de la víctima, diu en un vídeo penjat a les xarxes socials que Scott anava desarmat i llegia un llibre dins del cotxe mentre esperava l’autobús escolar que portava el seu fill.

La policia es nega a fer públic el vídeo que va enregistrar l’escena dels fets, però s’ha mostrat oberta a deixar-lo visionar a la família de la víctima, que ho ha demanat. El cap de la policia de Charlotte, Kerr Purney, ha manifestat que les imatges no mostren de forma definitiva que la víctima estigui apuntant ningú amb una arma. No ha volgut ser més explícit malgrat les repetides preguntes que li han formulat en una roda de premsa aquest dijous.

En només 7 dies la policia ha matat 3 ciutadans de raça negra en diferents llocs dels Estats Units, cosa que ha encès de nou el clam racial. La primera víctima va caure el divendres 14 de setembre, a Ohio, quan un agent va disparar contra un menor de 13 anys que empunyava una arma de joguina. Segons la policia, un model que sembla pràcticament idèntic al seu equivalent real. Dos dies després, a Tusla, Oklahoma, queia sota les bales dels agents policials un home que, segons mostren les imatges, tenia les mans enlaire i sense cap arma a la vista.

Set dies, tres casos que posen un cop més en evidència la tensió entre la comunitat afroamericana i la policia. La repetició dels tirotejos, la facilitat per obtenir armes i la rapidesa amb què la policia en fa ús formen un còctel explosiu que tensa la convivència.

Els episodis de mort de ciutadans de raça negra a mans de la policia es repeteixen una vegada i una altra, amb una tensió en augment que va tenir un altre punt àlgid al juliol, en els atacs mortals contra agents de policia a Baton Rouge i Dallas. Ara ha tornat la tensió, i amb eleccions presidencials d’aquí un mes i mig és encara més difícil un consens per actuar.

Ressò en campanya

La primera reacció del republicà Donald Trump ha sigut culpar Obama: “El nostre país queda malament davant del món. Com podem liderar quan no som capaços ni de controlar les nostres ciutats?” La candidata demòcrata, Hillary Clinton, ha insistit que és una repetició de morts que no es pot acceptar: “Disparen a un altre home negre desarmat en un incident amb la policia. Això és intolerable... Això s’ha d’acabar”.

stats