TRAGÈDIA EN UN BARRI RESIDENCIAL
Internacional 05/07/2012

Un desnonament acaba amb cinc morts al sud d'Alemanya

La ciutat alemanya de Karlsruhe està en estat de xoc després de la mort ahir de cinc persones durant un desnonament. L'inquilí va retenir i matar el grup de persones que havien de desallotjar-lo i va suïcidar-se.

Isaac Lluch
3 min
Policies desplegats al barri residencial de Nordstadt, a la ciutat alemanya de Karlsruhe durant el segrest de l'inquilí a les persones que havien de desallotjar-lo. L'agressor no tenia antecedents penals.

BERLÍNEl desnonament és un drama social i econòmic per a milers de persones assetjades per la crisi. Però també es pot convertir en una angoixa mortal, fins i tot en un barri residencial de la tranquil·la ciutat de Karlsruhe, al sud-oest d'Alemanya.

Un home, fortament armat, va segrestar ahir les persones que havien de desallotjar-lo per impagament i el succés va acabar en bany de sang. "Segons l'estat actual de les investigacions, podem dir que el segrestador va planificar-ho tot", va assenyalar el fiscal superior de Karlsruhe, Günter Spitz.

El llogater d'un àtic del nord de la ciutat va retenir fins a cinc persones a la vegada, tot i que va deixar marxar un ostatge. A través d'aquest ostatge alliberat, que es va afanyar a avisar la policia, els investigadors van poder reconstruir exactament els fets.

Eren les vuit del matí quan un agent judicial, de 47 anys, va trucar a la porta del pis per desallotjar-ne l'ocupant. L'àtic havia estat venut a la força en una subhasta i el nou propietari volia mudar-s'hi immediatament. Un serraller i un treballador social de la ciutat el van acompanyar per fer els tràmits, com és habitual en aquests casos. Aquest últim funcionari pretenia oferir-li ajuda per evitar que anés directament al carrer.

El llogater, de 53 anys, va obrir la porta i els va oferir entrar. Quan es van negar a entrar al saló, l'inquilí va armar-se i els va segrestar. Tenia una arma de perdigons, un fusell amb un gran carregador, dues pistoles i una granada de mà, a més de moltíssima munició -algunes fonts detallen que era caçador-. Un portaveu policial va confirmar que l'home s'hauria pogut enfrontar en un llarg tiroteig amb el comando especial d'operacions (SEK) de Baden-Württemberg.

El segrestador va obligar el serraller a lligar amb unes cordes que tenia preparades la resta dels ostatges. El nou propietari de l'apartament, que va aparèixer uns minuts més tard, també va ser emmordassat i lligat. Quan el segrestador volia lligar ell mateix el serraller, els dos homes van lluitar i l'ostatge va morir en l'intent.

Després de 40 minuts, el segrestador va permetre que el treballador social marxés. De camí cap a la policia, va sentir més trets. El presumpte autor del crim va matar els altres dos ostatges disparant-los al cap. "Va ser una veritable execució", va lamentar el fiscal superior Spitz.

Les forces policials van rodejar el pis amb un gran dispositiu, en què tres blocs de pisos del veïnat van ser desallotjats. A més, un institut es va haver de tancar i professors i alumnes es van quedar a les aules. El barri, reconstruït sobre una antiga caserna de soldats nord-americans, és ara una zona molt cotitzada.

El SEK va prendre posicions amb agents d'elit, van començar a arribar ambulàncies i un helicòpter va sobrevolar l'edifici. Les forces de seguretat van intentar contactar amb el segrestador, però en va. A les 11.48 del matí van atacar finalment l'habitatge. "Malgrat tots els esforços de la policia, ja no hi havia ningú a salvar", va dir Spitz en la roda de premsa posterior.

Mor la companya de l'agressor

La policia va fer un terrible descobriment a l'àtic: hi van trobar cinc cadàvers, tots amb ferides d'armes de foc. El serraller, de 33 anys, tenia fills i una dona embarassada; l'agent judicial també era pare de família, i el nou propietari del pis tenia parella. Al pis també s'hi va trobar la companya sentimental del segrestador, que era l'antiga propietària de l'apartament. Era sobre el llit amb un tret al pit. El segrestador s'havia suïcidat amb una escopeta de perdigons.

"Un s'inclina a pensar: un altre cop un atac a un funcionari. Però l'agent judicial no podia preveure de cap manera un esdeveniment així", va lamentar Spitz. El segrestador no tenia antecedents penals.

stats