Internacional 27/10/2015

La brutal detenció d'una noia en una aula d'institut commou els Estats Units

Els alumnes graven amb els mòbils el moment en què un policia escolar agafa pel coll la jove, la tira a terra i l'arrossega

Cristina Mas
3 min

BarcelonaUn altre episodi de violència policial racial sacseja els Estats Units. Aquest cop, però, l'escenari no és el carrer, sinó un institut de secundària. Un alumne de Spring Valley High School de Columbia (Carolina del Sud) va penjar dilluns a la nit a YouTube un vídeo que mostra la brutal detenció d'una jove mentre era classe. Un agent de policia li ordena que s'aixequi i quan ella diu que no, l'agent l'agafa pel coll, la tira a terra i l'arrossega fins a la porta de l'aula, on la deté.

Segons explica la cadena local Wisttv.com, les autoritats educatives han suspès de feina i sou l'agent Ben Fields a l'espera dels resultats d'una investigació. El xèrif del comptat, que ha confirmat els fets, ha dit que l'agent va respondre a la negativa de l'alumna a abandonar al classe.

Un altre vídeo penjat al mateix canal de YouTube mostra els alumnes reaccionant a una altra detenció, encara que en aquest cas no s'identifica el centre.

Els pares de l'institut han començat a reaccionar: l'Associació de Pares Negres del Districte 2 de Richland, on es troba l'institut, han dit en un comunicat que "els pares estan desfets, i això només és un altre exemple de la intolerància al districte, particularment amb famílies de color". I reclamen que s'actuï "contra aquests actes de violència i desigualtat horribles contra els nostres fills". El president de l'entitat, Hugh Harmon, ha dit que "no sé com reaccionaria si em truquessin per dir-me que a la meva filla li havien fet una cosa així".

El centre, que fa deu anys tenia la majoria d'alumnes blancs i actualment té dos terços d'alumnat negre, viu en una tensió permanent. També hi ha una associació que agrupa els pares blancs, el Comitè Bipartisà de ciutadans blancs.

Policies a les aules públiques

Als anys 50 els Estats Units van posar en marxa la figura de l'agent de recurs escolar, un policia assignat a una escola per garantir-ne la seguretat i prevenir el crim. No és el primer cop que el paper d'aquests agents està envoltat de polèmica, com per exemple per l'ús d'esprais de gas pebre contra els alumnes, documentat en aquest mapa interactiu de 'The Huffington Post'.

De l'institut a la presó

Als anys 70 i 80, amb l'enduriment de les polítiques contra el crim, es va institucionalitzar l'externalització de la disciplina a les escoles a mans d'aquests agents i del sistema de justícia juvenil. Així va néixer el que en l'argot dels experts s'anomena "el camí de l'institut a la presó", perquè el primer contacte entre els joves i el sistema judicial es dóna en l'àmbit educatiu, i en molts casos, fins i tot, la primera detenció es produeix dins l'escola. Mentre que les detencions i empresonament de joves s'han reduït en els últims anys, les expulsions de l'escola s'han multiplicat per dos des dels anys 70. La paradoxa és que quan els alumnes són expulsats de l'institut, encara es fa més difícil que es puguin mantenir dins el sistema educatiu. La mateixa administració Obama ha alertat que cal trobar alternatives a l'expulsió per garantir el bon comportament d'aquests joves. I això també té un biaix racial clar segons un informe de l'Oficina de Drets Civils del departament d'Educació dels Estats Units, els estudiants negres tenen el triple de probabilitats de ser expulsats en comparació amb els blancs.

Desigualtats racials al sistema judicial dels Estats Units

Episodis com el de l'institut Spring Valley recorden les desigualtats racials en el sistema policial i judicial nord-americà. Un estudi de Sentencing Project estima que un de cada tres negres nascuts el 2001 serà empresonat en algun moment de la seva vida, un percentatge que és d'un de cada sis entre la població llatina i d'un de cada 17 entre els blancs.

stats