CONSULTA EL 2014
Internacional 27/01/2013

El discurs de la por cala a Escòcia

Marc Vidal
2 min
INDÚSTRIA SOBRE RODES 
 Una pila de bótes a la ciutat  de Speyside. La indústria del whisky és la primera font d'ingressos per exportacions  a Escòcia.

BARCELONAFora de la UE, sense diners per pagar les factures -tot i els ingressos pel petroli del mar del Nord-, amb les pensions en quarantena i una suspensió massiva de contractes. Aquesta és la imatge apocalíptica d'una Escòcia independent que dibuixen els successius informes que s'han anat fent públics al país els últims tres mesos des del pacte entre els governs d'Edimburg i Londres per fer un referèndum d'independència el 2014.

L'estratègia de la por sembla haver donat fruits i el suport a la independència, just quan el Parlament escocès acaba de rebre les competències per fer la consulta, està al nivell més baix dels últims anys. Un complet estudi del Centre Escocès per a la Recerca Social fet públic aquesta setmana conclou que els escocesos són cada cop "menys optimistes" sobre les perspectives de ser un estat independent i estan dia rere dia "més preocupats" per les conseqüències que pot tenir trencar els actuals llaços amb el Regne Unit.

El suport explícit a la independència escocesa ha caigut 9 punts des de la recuperació de l'autonomia el 1997 i se situa en el 23%, mentre que els partidaris de mantenir la relació amb Londres tal com està, mantenint o augmentant el nivell d'autonomia, són el 61%. "El 2012 -explica a l'ARA l'autor de l'informe, el professor de la Universitat de Strathclyde John Curtice- ha sigut un any perdut per a la campanya del sí, ja que en plena eufòria del debat independentista no s'entén que no hagi augmentat el suport". "Però això pot revertir en qualsevol moment -conclou-, ja que el lideratge d'Alex Salmond és molt sòlid".

Des de la campanya del sí s'aferren a la dada d'aquest mateix informe que indica que sumats junts els que volen la independència (35%) i els que volen més autonomia (32%) s'arriba al 67% de partidaris de canviar l'actual statu quo . "Tenim prou marge per convèncer abans del 2014, ja que l'estudi mostra que el 63% d'escocesos creuen que el govern d'Edimburg hauria de tenir més influència sobre com es gestiona Escòcia", explica Stephen Noon, un dels ideòlegs de la campanya proindependentista Yes Scotland.

"És difícil de determinar la influència de l'estratègia de la por -explica el professor Curtice- sobre les baixes expectatives de la independència, ja que l'estudi conclou que el 34% creuen que l'economia aniria pitjor i el 34% creuen que aniria millor. El que queda clar és que el dossier econòmic serà la clau per convèncer els uns i els altres".

L'alarma de la patronal

La gran patronal escocesa, CBI, va disparar les alarmes a finals del mes passat quan va reclamar al govern escocès que aclareixi com més aviat millor qüestions bàsiques del futur estat -fiscalitat, política monetària, ocupació- per acabar amb la incertesa que provoca la perspectiva d'una escissió entre l'empresariat. "Massa preguntes no tenen resposta", va alertar Iain McMillan, director d'aquesta organització.

"L'estratègia de la por a Escòcia no té res a veure amb la que es viu a Catalunya -explica la catedràtica de política a la Queen Mary University de Londres Montserrat Guibernau-. Ja ens agradaria fer un debat com l'escocès! Allà no es prohibeix res, cadascú explica obertament què creu que podria passar".

stats