Internacional 24/10/2015

De l'olivera d'Arafat a la 'bomba' de Netanyahu

Caps d'estat i de govern, actors i activistes han desfilat pel faristol de l'ONU per defensar les seves idees i els valors de la pau

Marta Rodríguez
4 min
La muralla xinesa, com altres 200 monuments de tot el món, s'ha il·luminat de blau per commemorar els 70 anys de l'ONU. LI SANXIAN / REUTERS

BarcelonaL'ONU està avui d'aniversari. Fa 70 anys que 51 països signaven la Carta de les Nacions Unides i es comprometien a intentar per tots els mitjans evitar les guerres, com amb les que va començar el segle XX, i acabar amb la pobresa i la fam. Després d'aquestes set dècades, el món compta amb desenes de conflictes oberts, molts cops invisibilitzats pels mitjans de comunicació, i amb 60 milions de desplaçats i refugiats, la pitjor de les crisis humanitàries des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

Per l'emblemàtic edifici que l'ONU té a Nova York han desfilat multitud de caps d'estat i de govern, alguns sota més que sospites de violacions dels drets humans que la Carta fundacional obliga a respectar escrupolosament. Però també s'han convidat activistes dels drets, del medi ambient o professionals del món de l'escena que han cedit la seva imatge per portar la paraula i la filosofia de les Nacions Unides. Són els anomenats ambaixadors de bona voluntat.

Per commemorar l'aniversari recordem algunes intervencions que han fet forat en la memòria col·lectiva, ja sigui perquè els oradors van deixar una frase per a la història o per la seva pròpia personalitat. Són moments en què la diplomàcia s'ha deixat envair per l'emoció, de vegades, i fins i tot alguna llàgrima, o s'han posat a ulls de tot el planeta els conflictes que semblen inacabables, malgrat els esforços per reconduir-los cap a la pau.

Pau Casals, músic català: "Jo sóc català". El violoncel·lista del Vendrell explica l'any 1971 la identitat catalana dins d'una Espanya en plena dictadura franquista.

Nelson Mandela, president de Sud-àfrica: "Prou és prou". El vell activista contra l'apartheid va anar en diferents ocasions a la seu de l'ONU i sempre va fer emocionar l'auditori, sobretot el primer cop, el juny del 1990. Feia només sis mesos que el règim de Pretòria l'havia alliberat, després de complir condemna 27 anys, i a Nova York va fer un discurs contra la segregació i a favor de la igualtat.

Malala Yousafzai, premi Nobel de la pau, va anar a l'ONU el dia que feia 16 anys, el 12 de juliol del 2013. La jove activista pakistanesa va fer una defensa encesa del drets dels infants a accedir a l'educació, en especial les nenes com ella, que en molts països tenen el pas barrat.

John F. Kennedy, president dels Estats Units: "Amb esperança, confiança i imaginació, és el nostre torn per moure el món cap a una nova direcció". Era el setembre del 1963 quan el flamant demòcrata va parlar davant de l'assemblea general, dividida pels blocs de l'Est i d'Occident i amb guerra de Vietnam i la crisi dels míssils de Cuba.

Fidel Castro, president de Cuba: "Cal eliminar l'abismal desigualtat entre els països desenvolupats i els que estan en vies de desenvolupament". Castro va assistir a l'assemblea general del 1979, en el 20è aniversari de la victòria de la Revolució Cubana. El seu va ser un discurs basat en la unió dels països no alineats i el seu compromís per la pau.

Ernesto 'Che' Guevara, representant de Cuba: "Voldríem veure despertar-se aquesta assemblea i caminar cap endavant". El discurs del revolucionari, l'any 1964, es va centrar en les problemàtiques d'un món dividit i en les dificultats dels països africans i llatinoamericans.

Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel: "L'Iran busca destruir la pau, eliminar Israel i canviar l'ordre mundial". La imatge de l'assemblea general del 2009 se la va endur el líder conservador israelià, que a la tribuna va treure el dibuix d'una bomba per denunciar les negociacions amb l'Iran, el vell enemic d'Israel.

Iàsser Arafat, president de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina: "Si l''statu quo' és simplement mantingut, el món serà un lloc exposat a un prolongat conflicte armat". Un jove Arafat es convertia el 1974 en el primer orador a parlar davant de l'ONU d'una organització, ja que Palestina no tenia reconeixement. El palestí va aparèixer amb el mocador 'kufiyya' i va rebre forts aplaudiments, mentre que la cadira d'Israel estava buida en senyal de protesta per haver convidat un home a qui es considerava "terrorista". El seu es coneix com el discurs de la branca d'olivera. "He vingut portant una branca d'olivera en una mà i l'arma d'un lluitador per a la llibertat en l'altra. No deixin que em caigui de la mà el ram d'olivera".

Hugo Chávez, president de Veneçuela: "Ahir va el diable va ser aquí, en aquest mateix lloc, encara fa olor de sofre". El veneçolà va donar el titular de l'assemblea general del 2006 quan va titllar de "diable" el –segons ell– cap de l'imperialisme, el president nord-americà George W. Bush.

Kathy Jetnil-Kijiner, activista mediambiental de les illes Marshall: "Ens mereixem molt més que només sobreviure". És periodista, poeta i activista per a lluita contra el canvi climàtic de les minúscules Marshall, i el 2014 va emocionar amb les seves paraules l'auditori que l'escoltava. La dona va llegir un poema i va reclamar al món que passi a l'acció per evitar que terres com la seva acabin desapareixent inundades sota el mar.

Emma Watson, actriu britànica: "Els convido a fer un pas endavant, que es deixin veure, que s'expressin: que siguin "ell" per a "ella". I es preguntin: si no ho faig jo, qui? Si no és ara, quan?". La jove actriu es va emocionar parlant en primera persona l'any 2014 per reclamar el compromís en la lluita per la igualtat de gènere.

Kathy Jetnil-Kijiner , a civil society representative from the Marshall Islands, opened the UN’s Climate Summit on September 23 with a moving poem and plea for action on climate change. - See more at: http://unfoundationblog.org/the-5-speeches-you-need-to-watch-from-the-un-general-assembly/#sthash.Z5vQCCGc.dpuf

Kathy Jetnil-Kijiner , a civil society representative from the Marshall Islands, opened the UN’s Climate Summit on September 23 with a moving poem and plea for action on climate change. - See more at: http://unfoundationblog.org/the-5-speeches-you-need-to-watch-from-the-un-general-assembly/#sthash.Z5vQCCGc.dpuf

Kathy Jetnil-Kijiner , a civil society representative from the Marshall Islands, opened the UN’s Climate Summit on September 23 with a moving poem and plea for action on climate change. - See more at: http://unfoundationblog.org/the-5-speeches-you-need-to-watch-from-the-un-general-assembly/#sthash.Z5vQCCGc.dpuf

stats