ELS DRETS A LA XINA
Internacional 20/05/2012

El dissident xinès Chen viatja als Estats Units

Andrew Jacobs
2 min
El dissident xinès Chen viatja als Estats Units

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNChen Guangcheng, l'advocat cec que es va escapar de l'arrest domiciliari i que ha sacsejat les relacions entre els Estats Units i la Xina en refugiar-se a l'ambaixada nord-americana a Pequín, va abandonar ahir el país en un vol amb destinació a Newark, Nova Jersey.

Funcionaris nord-americans van acomodar Chen i la seva família a la cabina de primera classe d'un avió de la companyia United Airlines pocs minuts abans que l'aparell s'enlairés. Els assistents de vol van fer córrer una cortina al seu voltant i van prohibir l'accés de la resta de passatgers a la zona.

El govern nord-americà va agrair entre línies la col·laboració del govern xinès per resoldre una situació que s'havia convertit en un maldecap diplomàtic per a les dues parts. "Expressem la nostra satisfacció per com se'ns ha permès resoldre l'assumpte i per com hem pogut donar suport a la voluntat del senyor Chen d'estudiar als Estats Units", va dir Victoria Nuland, la portaveu del departament d'Estat.

En una conversa telefònica abans d'agafar el vol, Chen va dir als seus amics que estava molt content d'abandonar la Xina però que li preocupava el destí dels familiars que deixava enrere. "Està feliç de poder descansar després de set anys de patiment però pateix per si els seus rebran alguna represàlia", va dir Bob Fu, president de ChinaAid, un grup cristià de Texas que defensa els drets civils i que ha estat fent campanya pel cas de Chen.

Fu, que ahir va parlar amb Chen diverses vegades, va dir que la seva família no va saber que marxarien ni cap on anirien fins que els funcionaris nord-americans els van demanar que fessin les maletes.

Els Chen van ser conduïts directament a l'aeroport internacional de Pequín per treballadors de l'Hospital Chaoyang, on el dissident estava sent tractat de problemes intestinals i pel peu que es va trencar quan intentava fugir de l'arrest domiciliari.

La família va esperar el vol en una àrea separada de la resta de passatgers i la companyia aèria va incrementar la seguretat a l'aeroport i l'avió, on es va prohibir als periodistes parlar amb ells.

Les tribulacions de Chen

Chen, un dels dissidents més coneguts de la Xina, es va atrevir a fugir el mes passat de l'arrest domiciliari escalant parets i evitant la dotzena de guardes de seguretat que s'encarregaven de mantenir-los a ell i la seva família tancats al seu mas de la província de Shandong.

Amb l'ajuda d'activistes xinesos, Chen va arribar a Pequín i tres dies més tard va entrar a l'ambaixada nord-americana de la capital. Durant trenta hores de negociacions tenses entre funcionaris nord-americans i xinesos, Chen va rebutjar la idea de demanar asil i va insistir que volia quedar-se a la Xina, sempre que se'l protegís de més persecucions. L'exili, deia, hauria silenciat la seva veu com a defensor de les reformes legals al seu país.

Es va arribar a l'acord que Chen demanava, però poques hores després d'abandonar l'ambaixada va canviar de parer. La crisi es va reobrir -entre acusacions contra l'administració Obama d'haver-lo forçat a abandonar l'edifici- i es va signar l'acord pel qual Chen assistiria a la Facultat de Dret de la Universitat de Nova York amb una beca.

Les tribulacions de Chen i la seva inesperada fugida d'un arrest draconià han cridat l'atenció de gran part del món, malgrat els esforços de la censura d'amagar la notícia als ciutadans xinesos.

stats