Internacional 19/10/2015

La dreta antiimmigració amplia el seu poder a Suïssa

L’SVP guanya 11 escons i els ecologistes s’enfonsen

Isaac Lluch
3 min
La dreta antiimmigració amplia el seu poder a Suïssa

MunicSuïssa vira encara més cap a la dreta. Segons el còmput aproximat de vots a l’hora de tancar aquesta edició, el nacional de dreta Partit Popular Suís (SVP) va tornar a ser la força més votada en les eleccions parlamentàries d’ahir amb el 28% dels sufragis, un 1,4% més que el 2011. Aquests són els quarts comicis consecutius des del 2003 en què l’SVP s’erigeix com la formació més forta al Consell Nacional i aquest cop guanyaria 11 escons i en tindria 65 dels 200 que formen la principal cambra del Parlament suís. Un altre partit dretà, el Partit Liberal Radical (FDP), va arribar al 16,4% dels vots (+1,3%) i va augmentar així el seu poder parlamentari a 33 diputats (+3).

La segona força més votada, els socialdemòcrates de l’SP, van obtenir el 18,6% (-0,1%) dels suports i perdrien dos escons per quedar-se amb 44. El Partit Democratacristià (CVP) i el Partit Burgès Democràtic (BDP) en perdrien un però es mantindrien estables al Consell Nacional. En canvi, els ecologistes Els Verds (7,8%) i Els Verds Liberals (4,7%) van haver d’encaixar un dur revés amb la pèrdua de cinc i sis diputats, respectivament.

Els refugiats, tema clau de l’SVP

Mentre que el president del CVP, Christophe Darbellay, va reaccionar dient que els partits de centre haurien de treballar millor plegats, els populistes de dreta de l’SVP, amb un terç dels escons guanyats, van sentir reforçada la seva línia hostil amb els immigrants i de pressió a la UE. De fet, una de les principals raons de l’esperat èxit de l’SVP ha sigut el tema dominant de la campanya electoral: la crisi de refugiats. Els nacionalistes de dreta aposten enèrgicament com cap altre partit suís per la crítica a Europa i a la seva política d’asil i d’estrangers.

L’SVP, que segons el còmput avançat de vots va superar el seu fins ahir millor èxit de 62 escons en les eleccions del 2007, va utilitzar un to dur durant la campanya: els sol·licitants d’asil han estat en els últims 15 anys “més criminals que la població suïssa”, va arribar a dir el cap del partit, Toni Brunner, al mateix temps que feia una crida a la resistència contra els nous centres d’asil.

Els nacionalistes de dreta usen una estratègia simple que, no obstant, els ha funcionat: escampen la desconfiança en les institucions polítiques davant “el caos de l’asil”, per bé que ells mateixos formen part del govern de Berna. Això sí: es distancien de la política de refugiats de la presidenta del país, Simonetta Sommaruga, que s’ha situat en la línia de la cancellera alemanya, Angela Merkel, anunciant que vol acollir també refugiats sirians, si bé amb un límit i de manera controlada.

Suïssa és dels països europeus amb un percentatge més alt (24%) d’estrangers al seu territori. En comparació amb altres nacions, però, està menys afectada per la crisi dels refugiats, ja que està al marge de la ruta que molts sol·licitants d’asil segueixen per arribar a Àustria i Alemanya.

Al voltant de cinc milions d’electors suïssos estaven cridats a votar ahir per escollir els 200 diputats del Consell Nacional i 45 representants dels cantons en el Consell dels Estats. A Suïssa és habitual que una gran part dels votants ho facin per carta o per internet. Segons informacions de la premsa local, la participació electoral va estar per sota del 50%. El nou govern serà escollit al desembre. La tradició a Suïssa és que els grans partits formin conjuntament l’executiu, amb la qual cosa entren en joc altres forces a part de l’SVP.

stats