Internacional 04/07/2013

Egipte ja té nou president mentre l'exèrcit manté retingut Mursi

Els militars suspenen la Constitució i donen el poder al Constitucional després de derrocar el president. El fins ara president del TC, Adli Mansur, ha jurat el càrrec com a nou rais provisional

Reuters
3 min

El Caire P { margin-bottom: 0.21cm; } Egipte ja té nou president. L'endemà del cop d'estat que ha posat fi al govern de Mursi, el fins fa poc president del Tribunal Constitucional, Adli Mansur, ha jurat el càrrec aquest matí com a nou rais provisional. En el discurs d'investidura, Mansur ha assegurat que Egipte es prepararà per celebrar noves eleccions, tot i que no ha especificat quan. Alhora, ha obert la porta als Germans Musulmans a participar en la "reconstrucció de la nació", ja que ha reconegut que "són part del poble" i que no volen excloure ningú en el procés.

Mentrestant, l'exèrcit d'Egipte manté custodiat el president derrocat Mohammed Mursi en una instal·lació militar del Caire. Diversos líders dels Germans Musulmans han estat detinguts, acusats d'instigar la violència i amenaçar la seguretat pública. Segons fonts judicials i militars, la Fiscalia ha ordenat la detenció del líder de la branca internacional dels Germans Musulmans a Egipte, Mohamed Badie, i del seu substitut.

Després del cop d'estat i de la substitució del president, les forces armades continuen demostrant la seva força. Mentre Mansur era investit, 14 jets han sobrevolat el Caire en formació de V i han deixat anar una cua de fum amb els colors de la bandera egípcia com a mostra de la presència de l'exèrcit en el transcurs del procés polític del país.

L'atribolada transició egípcia torna a la casella de sortida. Les Nacions Unides, els Estats Units i part de la comunitat internacional han evitat parlar de cop militar. La intervenció de l'exèrcit ha estat secundada per milions d'egipcis, incloent-hi l'oposició i els líders religiosos, que esperen noves eleccions. Fins a 14 persones han mort en les últimes hores i centenars més han resultat ferides en enfrontaments al carrer després del cop militar. Mursi ha estat traslladat al ministeri de Defensa, segons ha confirmat un portaveu dels Germans Musulmans a Reuters.

Les reaccions internacionals

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha reclamat un retorn ràpid del país a un govern civil, a la moderació i al respecte pels drets civils. Ban Ki-moon no ha condemnat, però, l'acció militar. Ha dit: "Molts egipcis han expressat amb protestes la seva profunda frustració sota interessos legítims. Alhora, la interferència militar en els assumptes de qualsevol estat és preocupant".

El president dels Estats Units, Barack Obama, una administració que proporciona cada any 1.300 milions de dòlars als militars egipcis, ha expressat la seva preocupació per l'enderrocament de Mursi i ha cridat a un ràpid retorn a un govern civil electe. Obama tampoc no ha condemnat la revolta militar. Amb tot, ha instat les noves autoritats a evitar detencions arbitràries i ha dit que les agències nord-americanes revisarien si l'acció militar podria desencadenar sancions als ajuts.

La Unió Europea, el màxim donant d'ajuda civil al seu veí proper, també ha cridat a un ràpid retorn al procés democràtic. La secretària de política exterior, Catherine Ashton, ha reclamat en un comunicat "eleccions presidencials lliures i justes i l'aprovació d'una Constitució".

L'eufòria torna a Tahrir

Tan bon punt el general va anunciar la deposició de Mursi, Tahrir va esclatar en un crit de joia. Era la seva gran victòria en dos anys i mig en un pols amb la màxima autoritat del país. El focs artificials van il·luminar la nit cairota, mentre desenes de persones s'atansaven en cotxes a Tahrir onejant banderes i fent sonar els clàxons.

Un dels líders de l'oposició, Mohamed ElBaradei, que era a la roda de premsa, va beneir un full de ruta que s'ajusta perfectament a les demandes dels detractors de Mursi. "Espero que marqui l'inici d'una nova era per a la revolució de gener del 2011". I és que el document va ser negociat amb representants de l'oposició laica.

Tot i ser un president debilitat, amb un govern en descomposició, Mursi va mostrar-se desafiador fins a l'últim moment, insistint que no pensava renunciar a la seva legitimitat democràtica. De fet, dirigents dels Germans Musulmans van reaccionar al moviment de l'exèrcit i el van qualificar de cop. En un missatge televisat a última hora de la nit de dimarts, Mursi va presentar una proposta per sortir de la crisi: la constitució d'un govern d'unitat nacional amb amplis poders, la celebració de legislatives i la formació d'un comitè per esmenar la Constitució. Una proposta molt semblant a la feta una setmana abans.

stats