CAMPANYA CONTRA L'OPOSICIÓ A CARACAS
Internacional 13/05/2012

Uns mots encreuats, 'complot' per assassinar el germà de Chávez

El chavisme sobreviu a càncers i conspiracions. Després que el president Hugo Chávez proclamés que havia acabat la radioteràpia, ahir descobrien en uns mots encreuats un "complot" per matar el seu germà.

Carola Solé
3 min
Uns mots encreuats, 'complot' per assassinar el germà de Chávez

CARACASCamí , ràfega , assassinin , Adán . Pel chavisme, aquestes paraules, incloses en uns mots encreuats del diari més llegit a Veneçuela, tenen un clar propòsit: cridar a l'assassinat d'Adán Chávez, el germà del president i un important dirigent oficialista. La denúncia la va fer el polèmic presentador de la televisió estatal Miguel Ángel Pérez Pirela basant-se en estudis d'intel·ligència afins al govern que no va detallar i demanant no fer broma sobre aquests missatges conspiratius xifrats, "propis de la Segona Guerra Mundial". "Això fa mala olor. Hi ha signes molt forts que ens estan dient per on van els trets. El que no els vulgui veure que no els vegi, que se'n rigui, que digui que es paranoia", va assenyalar el periodista.

Poc esperava el veterà Neptalí Segovia, l'autor del misteriós joc de mots encreuats, que el seu joc de paraules portaria tanta cua. De fet, la sorpresa va ser majúscula quan membres del servei d'intel·ligència van presentar-se a la seu del diari Últimas Noticias , de línia poc bel·ligerant amb el govern, preguntant per ell. Curant-se en salut, i tot i que no s'ha obert una investigació formal sobre el cas, Segovia va decidir donar la seva versió a la policia remarcant que la seva labor no és política i que ell és el primer interessat que tot l'embolic s'aclareixi.

Aquest episodi pot semblar insòlit fora de Caracas, però és només l'última anècdota d'una Veneçuela preelectoral que, sovint, arriba a superar el Macondo de García Márquez. La polèmica dels mots encreuats no és un fet aïllat. Forma part de la tradicional polarització del país i s'emmarca, a més, en la campanya que l'oficialisme ha emprès en contra de suposats plans desestabilitzadors per part de l'oposició. Segons els chavistes, els seus adversaris preparen aquests plans en veure que no tenen res a fer el pròxim 7 d'octubre, quan el seu candidat únic, Henrique Capriles (39), intentarà impedir que el líder socialista opti a una tercera reelecció consecutiva.

La pugna presidencial es preveu dura i ha incorporat un element que ningú preveia fa un any: el càncer del cap d'estat. La incertesa sobre la salut de Chávez (57) domina el debat preelectoral i divideix la societat entre els que dubten de la capacitat del mandatari per presentar-se a les eleccions -i fins i tot creuen que podria designar-se un successor- i el chavisme, que insisteix a fer pinya al voltant del seu candidat "indiscutible".

Realisme màgic

Si bé es desconeix la gravetat de la malaltia, el que sembla clar és que el líder bolivarià ha deixat enrere la hiperactivat i les maratonianes al·locucions i ha passat a un incòmode segon pla. De fet, els últims mesos ha sigut difícil veure'l, ja que ha estat més temps a Cuba que a Caracas. Ara és en terres veneçolanes i sembla que hi serà per un bon temps, perquè, segons va explicar divendres en arribar al país, ha culminat el tractament de radioteràpia amb èxit. Visiblement més inflat, el líder bolivarià va anunciar que anirà col·locant-se "progressivament" a la "primera línia de batalla" per guanyar els comicis d'octubre, en què és favorit segons totes les enquestes. Però tot i els intents per mostrar-se fort i combatiu, els rumors sobre la salut de Chávez no s'aturen a Veneçuela, fomentats per la falta d'informació oficial. Fins ara, ningú té clar si el guió que estava previst acabarà complint-se o si una nova dosi de realisme màgic marcarà el destí de Veneçuela.

stats