EFECTES DE LA CRISI
Internacional 19/12/2012

Un equip de futbol grec, finançat per un prostíbul

La crisi obliga uns jugadors amateurs a portar publicitat de dos bordells a la samarretes

SUZANNE DALEY (The New York Times)
3 min

Larissa (Grècia)El seu és un equip de futbol irregular. Els jugadors perden la pilota per les bandes. Quan salten, mai encerten a tocar-la amb el cap. Però a les grades Soula Alevridou -Madam Soula, com se la coneix- no perd detall. És una dona prima que porta una corbata d'home i fuma cigarretes llargues i estretes. "El problema és que els altres són molt bons", diu per justificar les dificultats que el seu equip, el Voukefalas, troba sobre el terreny de joc.

Madam Soula, una exprostituta que ara, amb 67 anys, regenta dos prostíbuls a Larissa, s'ha llançat aquesta temporada a esponsoritzar el Voukefalas, un humil equip de futbol amateur que, com molts altres a Grècia, s'havia quedat sense diners per a les samarretes, les botes i el lloguer de les instal·lacions.

Considera el seu suport com un fet normal -fins a cert punt patriòtic- en un país esclavitzat pel deute on alguns extres de la vida, com els esports amateurs, s'estan convertint en luxes. "Un amic m'ho va demanar i vaig fer el pas", diu.

Però les autoritats locals d'aquesta zona rural antigament rica no veuen amb bons ulls la iniciativa. Els 1.000 € per comprar l'equipació de color rosa del Voukefalas ha obert el debat sobre la conveniència de la inversió provinent de la propietària d'un bordell, encara que sigui per compensar un estat en fallida i una economia que deixa poc marge a les empreses per ajudar els equips esportius més modestos.

En una entrevista, l'alcalde de Larissa, Konstandinos Tzanakulis, respon vagament a les preguntes sobre la qüestió. I els responsables de la lliga de futbol de la ciutat prohibeixen al Voukefalas que porti el nom dels bordells de Soula a les samarretes, encara que siguin legals a Grècia, sota l'amenaça d'acusar-los de "difamació de l'esport".

El president de l'equip, Ioannis Batziolas, de 29 anys, un exjugador, qualifica la decisió de la lliga d'"hipòcrita" i subratlla que el campionat professional de futbol de Grècia està patrocinat per les loteries i una companyia d'apostes de l'estat, que aviat seran privatitzades. "Què és millor -es pregunta-, promocionar el joc o el sexe?"

Durant un temps, aquesta ciutat de 200.000 habitants al peu del mont Olimp va semblar que aguantava la crisi grega millor que les altres, però els anys de recessió s'acumulen i la majoria de les empreses estan patint de valent. La desocupació supera el 20% i encara és més gran entre els joves. Soula admet que el seu negoci també està tocat, però no tant gràcies als britànics que arriben atrets pels anuncis d'internet.

A la recerca d'un patrocinador

Batziolas assegura que va buscar patrocinadors sota les pedres però que no en va trobar cap fins que van arribar els diners de Madam Soula. L'any passat el president havia posat diners de la seva pròpia agència de viatges, però no s'ho podia permetre més temps, assegura. A més d'això, lamenta la falta de suport del govern: "Em deuen molts diners", confessa.

Tzanakulis, que ha estat alcalde més d'una dècada, explica que el municipi segueix donant suport a l'esport però que el govern central ho ha deixat de fer. "L'esport és important per als joves", manté. "És una activitat ideal per mantenir-los ocupats", és tot el que s'atreveix a dir sobre l'afer de la polèmica.

Voukefalas no és l'únic equip que ha estat creatiu per buscar patrocinadors. Un altre equip de futbol té una funerària com a patrocinador, i durant un temps es van vestir amb samarretes negres amb creus blanques. Però als organitzadors de la lliga tampoc no els van fer el pes.

Soula tracta de deixar de banda la polèmica pel seu patrocini. "¿Tenen ningú més que els doni diners?", es pregunta.

stats