INTERVENCIÓ A L'ÀFRICA
Internacional 25/01/2013

Una escissió dels islamistes de Mali vol negociar

Lydia Polgreen
1 min
Un noi arregla la seva bici davant un tanc francès a la ciutat de Ségou, camí de Daibaly, a Mali.

THE NEW YORK TIMES / SÉGOU.Ansar Dine, un dels principals grups islamistes lluitant pel control de Mali, va dividir-se en dos ahir quan un dels seus líders va dir en un comunicat a Radio France International que formaria el seu propi grup per intentar trobar una sortida pactada a la crisi del país.

El nou grup, que s'anomena Moviment Islàmic per l'Azawad i està liderat per Alghabass Ag Intalla, un important cap dels tuaregs, és almenys el sisè grup combatent en una lluita cada cop més complexa per controlar el nord de Mali.

Intalla va ser descrit per la ràdio francesa com l'hereu del líder de la remota i escassament poblada regió del Kidal, al nord-est del país. La cadena va explicar que estava entre els representatius tuaregs que van reunir-se amb diplomàtics malians a Ouagadougou, la capital de la veïna Burkina Faso, l'any passat. Les converses van ser un intent de resoldre les velles reivindicacions tuaregs i d'apartar-los dels islamistes d'altres països, especialment Algèria, que es movien pel nord de Mali.

Segons RFI, el grup escindit va dir que estava preparat per combatre els seus antics aliats. La divisió a Ansar Dine va arribar quan els atacs aeris francesos van aturar l'avenç dels rebels cap al sud per avançar cap a la capital, Bamako. Les tropes franceses i malianes han recuperat el control de la ciutat central de Diabaly, que va ser breument ocupada per grups islamistes. Les principals ciutats del nord del país (Tombouctou, Gao i Kidal), però, segueixen fora del control del govern.

Mali ha estat immersa en la confusió des de principis del 2012, quan la tèbia resposta governamental a l'aixecament tuareg va portar joves oficials de l'exèrcit a fer un cop d'estat abans de les eleccions.

stats