REVOLTA CONTRA BAIXAR AL-ASSAD
Internacional 20/09/2012

Les escoles de Síria comencen el curs atrapades en la guerra

The New York Times
2 min
ESCOLES IMPROVISADES  Un grup d'estudiants sirianes fan classe en una improvisada escola del poble d'Azaz, prop de la frontera amb Turquia. Més de dos mil centres educatius sirians han estat destruïts o greument malmesos o es fan servir de refugis.

DAMASCEn una escola de Síria als afores de Damasc hi havia aquesta setmana tan pocs alumnes que els professors s'han passat la major part del temps asseguts prenent te. Al nord de la ciutat d'Alep s'han quedat a casa. Les escoles s'han convertit en refugis improvisats per a la població desplaçada pels combats i, com deia un mestre, hi ha "preocupacions més urgents" que l'escola. Altres centres havien estat presos per combatents rebels, i arreu de Síria més de dos mil edificis escolars han estat destruïts o danyats en la guerra.

En un intent de projectar la calma enmig de la violència implacable, el ministeri d'Educació de Síria ha ordenat aquesta setmana l'obertura dels centres educatius. Però en lloc de calma l'escola reflecteix el que ha viscut el país aquest estiu: més violència i una vida quotidiana molt més perillosa. L'educació és una víctima més dels enfrontaments.

Diumenge el ministre d'Educació va dir que més de cinc milions d'estudiants han tornat a classe. Però desenes de milers, si no més, no ho han pogut fer. Mestres i pares de família expliquen que educadors i estudiants estan massa espantats per tornar o no poden fer-ho.

"El govern va prometre que tot estaria bé, que acabarien amb les «bandes criminals» abans que comencés el curs", deia un professor d'una escola en un campament de refugiats de Damasc. "El que passa és el contrari", va constar. Els combats s'agreugen, s'estenen als barris i cada dia hi ha més desplaçats. Un centenar d'estudiants van tornar diumenge a una escola de Qaboun, a Damasc, que abans acollia 50 alumnes per aula. "La majoria de les famílies es van quedar a casa", va dir un professor, que va afegir que molts dels seus col·legues no s'havien presentat a treballar perquè vivien en altres zones assetjades.

A classe lluny de casa

Per als refugiats les coses també són difícils: acostumats a les classes en àrab, han d'adaptar-se a sistemes escolars com el del Líban, on les ciències i les matemàtiques s'ensenyen en anglès o francès. A més els estudiants sirians pateixen discriminació del professorat i l'alumnat i el ressentiment de les zones més pobres del país, on el sistema escolar ja estava sobrecarregat. Segons Unicef el 70% d'alumnes sirians van abandonar les escoles libaneses el curs passat. Per a molts, les dificultats són més profundes. "Alguns han vist morts", explica Abou Miled Jaoudé, de l'ONG Save the Children. "Hi ha famílies senceres que viuen en una habitació, amb problemes d'atur i violència domèstica".

stats