Internacional 12/01/2016

Turquia responsabilitza l'Estat Islàmic de l'atemptat a Istanbul

Deu persones han mort en l'atac, la majoria turistes alemanys. Un terrorista suïcida s'ha fet esclatar a la plaça de Sultanahmet, molt a prop de Santa Sofia i la Mesquita Blava, en ple centre turístic de la capital econòmica de Turquia

Ara
3 min

BarcelonaUna gran explosió ha sacsejat aquest dimarts poc abans de les deu del matí –a les nou, hora local– la plaça de Sultanahmet, al centre històric d'Istanbul, molt a prop de Santa Sofia i la Mesquita Blava, el principal centre turístic de la ciutat. Deu persones han mort en l'explosió, de les quals 8 eren turistes alemanys, i hi hauria almenys 15 ferits, la majoria també alemanys.

El primer ministre turc, Ahmet Davutoglu, ha comparegut aquest atarda de dimarts davant la premsa i ha assegurat que el terrorista suïcida era "un membre estranger de l'Estat Islàmic". També ha confirmat que "totes les víctimes eren estrangeres" i ha explicat que ha parlat per telefon amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, per expressar-li el seu condol.

Entre els ferits hi ha també nou alemanys, a més de noruecs, peruans i asiàtics. L'Oficina d'Informació Diplomàtica està verificant si hi ha espanyols afectats. El president turc, Recepp Tayip Erdogan havia dit abans en un discurs televisat que l'autor era un terrorista suïcida "d'origen sirià". Un equip d'artificiers s'ha desplaçat a la zona i el govern turc s'ha reunit d'emergència.


Un jutge ha declarat l'embargament informatiu sobre l'explosió i bona part de les cadenes locals han començat a emetre informació esportiva. La premsa s'acumula darrere el cordó policial. El comunicat del governador es limita a assenyalar que "s'està investigant la causa de l'explosió, el tipus d'explosió i l'autor o autors". Diverses ambulàncies s'han traslladat al lloc dels fets.

L'explosió s'ha produït a l'obelisc de Theodosi, a la mateixa plaça. La deflagració s'ha pogut sentir als barris veïns. Les autoritats han confirmat que l'incendi en un gran hotel a la part asiàtica de la ciutat, que ha començat simultàniament, no té cap relació amb els fets i es tracta d'un accident en unes obres.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit en una roda de premsa que probablement hi ha ciutadans alemanys morts en l'atac. El govern alemany ha demanat als seus ciutadans que no s'apropin a les aglomeracions turístiques i ha alertat que es poden produir manifestacions i aldarulls.

Màxima tensió

No és el primer cop que hi ha un atemptat en aquest lloc: fa poc més d'un any una dona es va immolar en una comissaria de policia a la mateixa plaça de la capital econòmica de Turquia. El país pateix des de fa més d'un any fortes tensions tant per la presència d'Estat Islàmic com per l'onada de repressió contra el moviment kurd. En les últimes setmanes hi ha hagut forts atacs de les forces de seguretat contra diverses poblacions kurdes a l'est del país. Una facció escindida del PKK, els Falcons per la Llibertat del Kurdistan, va reivindicar el 23 de desembre un atac contra el segon aeroport d'Istanbul en què va morir una treballadora de la neteja.

L'octubre passat, un atemptat suïcida contra una manifestació que reclamava la pau al Kurdistan es va convertir en el més mortífer de la història del país, amb 103 morts. Ankara en va responsabilitzar l'Estat Islàmic. Des d'aleshores, Turquia està en màxima alerta terrorista, i en les últimes setmanes la policia ha detingut diversos sospitosos de pertànyer a l'organització jihadista que suposadament preparava atemptats a Istanbul.

Brussel·les expressa la seva solidaritat

En un comunicat conjunt, la cap de la diplomàcia europea, Frederica Mogherini, i el comissari d'ampliació Johannes Hann han dit que "la UE i i Turquia han d'estar units contra tota forma de terrorisme". Brussel·les aclareix que aquest combat s'ha de fer "amb total respecte a les nostres obligacions sota la legalitat internacional, inclòs els drets humans i la legislació humanitària".

stats