ALEMANYA
Internacional 16/08/2012

La falta de lideratge de l'oposició aplana el camí de Merkel

Qui pot plantar cara a Merkel en les eleccions legislatives a Alemanya del 2013? Mentre la popularitat de la cancellera creix a les enquestes, cap líder socialdemòcrata s'atreveix de moment a desafiar-la.

Isaac Lluch
2 min
La falta de lideratge de l'oposició aplana el camí de Merkel

BERLÍN.La pressió al Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) creix de manera cada cop més remarcable. Alguns membres d'aquesta formació reclamen definir lideratges i accelerar el pla per presentar alternativa a la cancellera Angela Merkel de cara a les eleccions generals de la tardor del 2013.

I és que Merkel ha tornat a la feina amb agudes crítiques de les mateixes files al seu estil de lideratge -"el sistema Merkel és com una cantina, en què cada dia t'ofereixen el mateix plat i, si no t'agrada, te'n vas", va resumir el president de l'associació d'empresa mitjana de la CDU, Josef Schlarmann-, però per a la ciutadania alemanya el carisma de la seva cancellera es manté intocable: segons una enquesta feta pública ahir per la revista Stern , cap dels tres possibles candidats de l'SPD tindria opcions de guanyar Merkel si l'elecció del cap de govern es fes de manera directa.

En una votació d'aquestes característiques, el 28% de la població optaria pel líder del grup parlamentari socialdemòcrata, Frank-Walter Steinmeier, mentre que el 49% ho faria per l'actual cancellera. Tampoc tindria rival Merkel (51%) si el seu oponent fos l'exministre de Finances de l'SPD, Peter Steinbrück (27%). Merkel fins i tot arrasaria en les eleccions (60%) si s'enfrontés directament al president del Partit Socialdemòcrata, Sigmar Gabriel (16%).

Fins al gener

Amb aquest panorama, alguns membres de l'SPD entenen que no aclarir quin dels tres líders es presentarà com a candidat a la cancelleria delma la socialdemocràcia alemanya. Oficialment, l'anomenada troica de l'SPD -Steinmeier, Steinbrück i Gabriel- no vol abordar la qüestió de la cancelleria fins a passades les eleccions regionals a la Baixa Saxònia a finals de gener. Com més temps passi i menys llarg sigui el pols obert amb Merkel més opcions té el menys carismàtic dels líders opositors (Gabriel), però justament els rivals interns d'aquest polític són els que reclamen ara que ja al setembre estigui aclarit públicament el candidat que ha d'aspirar a ser canceller.

També els mitjans més prestigiosos s'estan abocant a urgir a l'SPD que defineixi el seu lideratge. Der Spiegel analitza que "ajornar la comunicació del candidat per a finals de gener és tàcticament correcte, però políticament fals". "La covardia no recompensa i el debat ja ha començat", escriu el setmanari.

Crides al coratge

Una experta política del Süddeut-sche Zeitung insta els líders socialdemòcrates a "atrevir-se" a definir-se. "Tots tres candidats de l'SPD sembla que volen entrar en cursa només quan l'èxit està quasi assegurat. Però en temps de crisi volem ser governats per polítics amb coratge i no per caguetes".

El debat en la socialdemocràcia alemanya sobre l'espinosa qüestió de la cancelleria no s'atura des que el cap de setmana passat el primer ministre de Slesvig-Holstein, Torsten Albig, va declarar que el seu favorit era Steinmeier, exministre d'Exteriors en el primer govern de gran coalició de Merkel. Ràpidament des de la direcció de l'SPD de Baden-Württemberg van apostar, però, per Steinbrück, exministre de Finances. Mentrestant Merkel es manté dominadora. També a les enquestes.

stats