CRISI DE L'EURO
Internacional 27/09/2012

La vaga general contra l'austeritat paralitza Grècia

Grècia va viure ahir una de les protestes més massives des que el país es va posar en mans dels creditors internacionals. La primera vaga general que afronta el govern Samaràs anuncia una tardor calenta.

Cristina Mas
3 min
PROTESTES MASSIVES CONTRA MÉS RETALLADES 
 La plaça Sintagma d'Atenes va tornar a acollir ahir una de les manifestacions més massives contra les noves retallades previstes pel govern. El primer gran desafiament a l'executiu d'Andonis Samaràs va acabar en enfrontaments.

BARCELONA.La treva estiuenca de què va gaudir el govern grec sorgit de les eleccions del 17 de juny s'ha acabat. El tripartit liderat pel conservador Andonis Samaràs es va enfrontar ahir a una vaga general massiva que va paralitzar el país i va fer sortir desenes de milers de grecs al carrer contra el nou paquet de retallades, que Atenes vol aprovar a l'octubre per complir les condicions dels creditors internacionals.

Segons Adedy, la central sindical del sector públic, uns 350.000 treballadors van sortir al carrer a tot el país, en una jornada que va aturar escoles, universitats, hospitals, el transport naval i la circulació de trens, així com els museus, i a la qual es va sumar també la majoria del comerç amb les persianes abaixades. Els controladors aeris van fer una aturada de tres hores.

Els mitjans localsrecollien ahir les paraules del sindicalista Iorgos Harisis a la manifestació d'Atenes: "Amb aquesta vaga estem enviant un missatge contundent al govern i la troica , que les mesures no passaran, per molt que les aprovi el Parlament, perquè aquest govern té els dies comptats".

La manifestació de la plaça Sintagma, on s'havia blindat el Parlament amb una nova barrera antibales inspirada en les que fa servir la policia francesa, es va acabar amb batusses. Tot i que el govern ho havia desaconsellat públicament (apostant pels nous vehicles amb canons d'aigua), la policia va acabar fent servir gasos lacrimògens.

Molts analistes alerten que Grècia s'acosta a un punt de no retorn. "Ha sigut una vaga normal en les condicions actuals: crec que el pitjor encara ha d'arribar. La societat està patint, les noves mesures són molt dures i la població grega acabarà explotant. Només és qüestió de temps", deia ahir a l'ARA George Tzogopoulos, analista d'Eliamep.

Samaràs va donar ahir el vistiplau al nou paquet d'austeritat d'11.500 milions d'euros (més 2.000 en pujades d'impostos), que el seu ministre de Finances està negociant amb el Banc Central Europeu, la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional. Les mesures inclouen dràstiques rebaixes en el sou dels treballadors públics i les pensions i l'augment de l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys. No preveu, en canvi, els acomiadaments massius de funcionaris que s'havien apuntat. La troica exigia aquest nou paquet d'austeritat a canvi dels 31.800 milions d'euros de l'últim tram del primer rescat del país.

Ara els conservadors de Nova Democràcia han de negociar les mesures amb els seus socis de govern, els socialdemòcrates del Pasok i els progressistes d'Esquerra Democràtica, que ahir al vespre van ser informats dels detalls del pla. Tots dos havien insistit en l'exigència al govern de respectar el dret de manifestació i s'havien mostrat contraris a més retallades salarials i en les pensions. L'exemple del personal sanitari és revelador: fa dos anys el sou d'una infermera era de 1.300 euros i ara és de 800, i si s'apliquen les noves retallades, baixarà als 600.

Amb el cinquè any consecutiu de recessió, un atur rècord del 24% (55% entre els joves) i l'únic horitzó de més austeritat, els grecs tenen poques alternatives. "Poble, lluita, ens xuclen la sang", era una de les consignes que ahir recollien els mitjans presents a la marxa.

Més protestes

Per Nick Malkoutzis, director de l'edició anglesa del diari Katimerini, "hi haurà més protestes els pròxims dies, quan el nou paquet d'austeritat es presenti al Parlament". El periodista alerta, però, que "a Grècia -que ha estat al capdavant de la crisi de l'euro- no calen protestes perquè els polítics comprenguin el nivell de desafecció de la gent: la infelicitat i la tensió són evidents als ulls de tothom". Malkoutzis considera que "hi haurà un acord entre Atenes i la troica , possiblement aquesta setmana, però el problema de fons continuarà: l'economia grega s'està enfonsant i el deute no para de créixer".

Una de les incògnites és què farà ara Syriza, la coalició d'esquerra alternativa que va quedar en segon lloc a les eleccions, a només 170.000 vots de Nova Democràcia. "Farem tot el que estigui a les nostres mans per aturar les mesures. Cada nova retallada ens complica més el futur, tant la crisi humanitària com el desenvolupament d'un programa econòmic per sortir de tot aquest desastre", explicava ahir per telèfon Euclid Tsakalotos, diputat i portaveu econòmic de Syriza. "Hem vist que la mobilització a Portugal ha donat resultats i ara no ens hem d'aturar, perquè si passen les noves mesures hi haurà una sensació de derrotisme: que faci el que faci la gent, la troica sempre guanya".

stats