PUGNA MEDIÀTICA
Internacional 18/12/2012

El govern argentí comença a desballestar el grup Clarín

Ara
2 min
El titular de l'autoritat encarregada de fer complir la llei de mitjans ahir a la seu del grup Clarín.

BARCELONAEl govern argentí, de moment, ha guanyat la partida. Ha arribat l'hora per al grup Clarín de començar a complir la llei de mitjans, vista per la principal empresa mediàtica del país com una ingerència directa de la presidenta, Cristina Fernández de Kirchner, per controlar els mitjans opositors. La llei busca limitar el nombre de llicències que poden tenir els grans grups d'informació, i per a Clarín significa la transferència de part dels negocis audiovisuals -de televisió i ràdio- a altres companyies.

L'empresa, que ja va impugnar la llei als tribunals perquè la considera inconstitucional, va tornar va recórrer ahir la decisió del jutge de primera instància Horacio Alfonso de dictaminar la mesura constitucional divendres. Però el govern va interpretar la sentència no només com a definitiva sinó que també l'autoritzava a intervenir d'ofici sobre Clarín. La decisió va arribar, curiosament, després que dues cambres decidissin la setmana passada prorrogar les mesures cautelars. Una decisió que va portar Kirchner a exigir als jutges "més independència de les corporacions".

Un gest simbòlic

El titular de l'Autoritat Federal de Servei de Comunicació Audiovisual (Afsca), Martín Sabbatella, es va presentar ahir a la seu de l'empresa per notificar "l'inici de la transferències" de les llicències que excedeixen el màxim legal. Un gest simbòlic després de l'apel·lació de Clarín, ja que el procés es pot suspendre ara en qualsevol moment per una nova decisió judicial. De fet, la llei va aprovar-se el 2009 i des de llavors tant el govern com el grup s'han enfrontat per la via judicial.

Clarín considera que la normativa conté articles "fets a mida" amb l'objectiu de "desballestar" el principal grup multimèdia del país. En un comunicat difós ahir el conglomerat va assenyalar que "la notificació de l'Afsca és totalment improcedent i il·legal, ja que vulnera obertament diverses decisions de la justícia".

stats