COLÒMBIA
Internacional 28/08/2012

El govern colombià i les FARC acorden iniciar un diàleg de pau

Colòmbia avança, a poc a poc, cap a la pau. Des de finals del 2011 el govern de Colòmbia i la guerrilla de les FARC dialoguen en secret a Cuba un acord de pau. Les reunions han arribat a un punt decisiu.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El govern colombià i les FARC acorden iniciar un diàleg de pau

BARCELONA. El govern colombià i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) van firmar ahir al matí a l'Havana un acord per iniciar diàlegs de pau, l'obertura oficial dels quals està prevista per a principis d'octubre. La cadena veneçolana Telesur va informar ahir d'aquesta fita històrica per a la pau de Colòmbia citant fonts anònimes del govern i després d'una setmana de rumors creixents sobre aquest procés a l'Havana.

"El president colombià donarà a conèixer pròximament el contingut dels acords, i també informarà sobre l'agenda temàtica d'aquests diàlegs", va afegir Telesur en la seva pàgina web. El govern de Colòmbia, però, va respondre que no té previst, "per ara", pronunciar-se oficialment sobre l'acord anunciat per Telesur, canal afí al president veneçolà, Hugo Chávez.

Segons el director d'informació de Telesur, el periodista colombià Jorge Botero, l'establiment formal d'aquestes negociacions serà el 5 d'octubre a Oslo (Noruega), des d'on els delegats "es dirigirien novament a l'Havana".

I és que tant el govern de Cuba com els de Veneçuela i Noruega han auspiciat un procés que va començar a gestar-se a mitjans del 2011, precisava ahir a l'ARA Vicenç Fisas, el director de l'Escola de Cultura de Pau de la UAB, un ens que ha intervingut discretament en el procés fent algunes gestions des de fa més vuit mesos. Veneçuela va donar suport logístic a les dues parts propiciant un lloc per a les trobades, de la mateixa manera que ha fet després l'Havana. I Noruega rep ara el reconeixement merescut per ser-ne observadora, alhora que pot projectar el procés a escala internacional.

Desmobilització de la guerrilla

Fisas, que segueix molt de prop aquest procés fins ara confidencial, destaca que estem davant de les primeres negociacions en què es preveu la desmobilització de la guerrilla. "El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, tenia clar el plantejament que no obriria un procés de pau fins que veiés un possible acord d'èxit. I la notícia de l'inici dels diàlegs de pau em fa ser optimista i pensar que estem davant d'un procés amb garanties", afegia.

Segons el director de l'Escola de la Pau, el govern de Santos i les FARC han establert una agenda -de segurament sis punts- que està previst que es faci pública durant la presentació formal de l'acord a Oslo i en què la desmobilització figura en l'últim punt. Les negociacions, però, van entrar en un atzucac quan Bogotà va promulgar una llei que preveia una amnistia dels guerrillers de base, però penes de presó lleugeres per al secretariat. "Cap guerriller deixa les armes per anar a la presó, i això ha entrebancat molt les negociacions", afegia Fisas. "L'acord significa o bé que ho han aconseguit resoldre o bé que deixen per més endavant aquest tema".

El president Santos ha estat present en les mateixes negociacions amb el secretariat de les FARC a l'Havana, però els homes encarregats de liderar el procés han estat el seu germà Enrique; Sergio Jaramillo, alt conseller de seguretat, i Enrique Frank Pearl, el ministre d'Ambient i Desenvolupament.

stats