PROGRAMA SOCIALISTA
Internacional 04/01/2013

El govern francès explica el full de ruta contra la crisi

El govern Hollande recupera la iniciativa després que el Constitucional li tombés la llei per taxar les grans fortunes. Impulsar l'ocupació i el creixement són les seves prioritats per al 2013.

Ara
2 min
El govern francès explica 
 El full de ruta contra la crisi

BARCELONAEl govern francès va anunciar ahir el seu pla de treball després de la primera reunió de l'any del consell de ministres. El president François Hollande promet "renovar el model francès per adaptar-lo als temps d'avui" i reprèn la iniciativa després que el Consell Constitucional tombés la seva gran promesa electoral: gravar amb un impost del 75% els ingressos superiors al milió d'euros. La decisió judicial -que no ha aturat l'exili fiscal de les grans fortunes, com l'actor Gérard Depardieu- obliga l'Elisi a buscar alternatives.

El primer ministre Jean-Marc Ayrault explicava ahir a Le Monde que la renovació consisteix a trobar "nous equilibris, inventar noves modalitats d'acció per continuar fidels a la promesa republicana i promoure un desenvolupament solidari i durador en un món que canvia molt ràpidament". Per fer-ho, el consell de ministres va presentar una bateria de 15 mesures que s'han d'aprovar aquest semestre.

Ocupació

La "batalla per l'ocupació" és la primera prioritat del nou executiu, que preveu un "contracte de generació" subvencionat per a joves que s'incorporin al mercat de treball al costat d'un treballador experimentat que els formi. L'executiu espera que s'hi acullin mig milió de joves i que un nombre equivalent de sèniors mantinguin la feina en aquestes condicions. La segona gran mesura és una reforma laboral que s'ha de derivar de l'acord entre patronal i sindicats. També es preveuen inversions importants en infraestructures de transport.

Reforma educativa

"La preparació per al futur" és el segon eix del full de ruta de París, que presentarà una "refundació de l'escola de la República" el 23 de gener i una reforma de l'ensenyament superior al febrer.

Poder adquisitiu

El tercer gran eix del programa governamental per als pròxims mesos se centra en "la millora de la vida quotidiana", que inclou una revalorització del salari mínim prevista per a aquest mes i un pla contra la pobresa i per la inclusió social, així com una nova llei de protecció dels consumidors. En matèria d'habitatge, Ayrault va anunciar una llei per "eliminar les traves a la construcció, regular millor els lloguers i lluitar contra l'habitatge indigne".

Banca i finançament

França tindrà una banca pública d'inversions, i prepara un projecte de llei de reforma bancària.

Reforma institucional

Tots els ministeris hauran d'elaborar aquest primer trimestre un programa per "simplificar l'organització i el funcionament de les administracions". A més, es vol impulsar un projecte de "descentralització" i donar un nou impuls a les polítiques municipals. També hi haurà noves disposicions per limitar l'acumulació de càrrecs públics.

Lleis socials

El govern vol reconèixer "la diversitat de models familiars" i autoritzar l'adopció per a totes les parelles. També preveu una llei sobre "el final de la vida".

stats