PROCÉS DE PACIFICACIÓ
Internacional 01/07/2012

Un nou acord insuficient per a Síria

Els poders internacionals no es posen d'acord sobre el futur d'Al-Assad. Ahir es va demanar un govern de transició sirià format per govern i oposició però Rússia va rebutjar exigir la sortida del president.

Carme Riera Sanfeliu
3 min

BARCELONA.Les principals potències internacionals van acordar ahir a Ginebra impulsar la creació d'un govern de transició a Síria format per membres de l'actual règim i de l'oposició. El text, anunciat per l'emissari internacional Kofi Annan, no deixa clar quina ha de ser el destí del president Baixar al-Assad, un dels punts claus per posar fi a la violència en aquest país.

Les converses a Suïssa es veien com un dels últims esforços de la comunitat internacional per aturar la violència a Síria, però les divergències entre Rússia i els Estats Units van obstaculitzar una vegada més un acord més ambiciós. Moscou, el principal aliat de Damasc, va continuar oposant-se a la insistència dels països occidentals i àrabs d'exigir la sortida d'Al-Assad, una condició sine qua non de l'oposició per a la pau.

La reunió del conegut com a Grup d'Acció per Síria es va allargar ahir més del compte i es va desbloquejar finalment quan es va accedir a modificar el primer esbós de les conclusions a petició de Rússia. El comunicat final -subscrit per la Xina, Rússia, els EUA, França, el Regne Unit, Turquia, la Lliga Àrab, l'ONU i la UE- diu que el govern de transició "pot incloure membres de l'actual govern, de l'oposició i altres grups, i haurà d'estar format basant-se en un consentiment mutu". Però en una nova victòria de la diplomàcia russa el text final va eliminar una frase de la primera versió: "S'exclourà del govern les persones la presència de les quals soscavi la credibilitat de la transició i posi en perill l'estabilitat i la reconciliació", en una clara referència a Al-Assad.

El ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, que en totes les negociacions s'ha negat a una sortida de la crisi tutelada per la "ingerència externa", va mostrar-se "encantat" amb unes conclusions que no imposen una solució des de fora.

Les divergències en les interpretacions russa i nord-americana del text final mostraven ahir que l'acord deixa el destí d'Al-Assad molt poc clar. La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, va dir que la resolució enviava un missatge inequívoc al president sirià. "Haurà de marxar", va dir en una roda de premsa. "El que hem fet és acabar amb la falsa creença que ell i tots els que tinguin sang a les mans podrien mantenir-se al poder", va sentenciar.

El text final no concreta un calendari per al full de ruta acordat a Ginebra, que consta de tres parts. Un cop format el nou govern "amb plens poders executius", es passaria a redactar una nova Constitució, que després seria sotmesa a un referèndum popular. El Grup d'Acció per Síria pretén que l'últim pas sigui tancar la transició amb eleccions pluripartidistes "lliures i justes".

Kofi Annan va reconèixer que crear un govern de transició "no és una feina fàcil", però va recordar que "no és la primera vegada que la gent s'ha enfrontat i ha acabat reunida en un govern: no és senzill, però és factible". Clinton va afegir en el mateix sentit que volia "evitar el triomfalisme" i va subratllar que els EUA eren conscients de la dificultat i no encaraven la situació "des d'un punt de vista naïf".

Més violència a Damasc

L'acord va coincidir amb un increment de la violència als afores de Damasc, on una vintena de persones van morir per l'explosió d'un cotxe durant un funeral i unes desenes de persones més van perdre la vida a causa dels bombardeigs del règim a les ciutats de Duma i Arbin, a tocar de la capital, segons van denunciar els opositors Comitès de Coordinació Local.

"Una crisi internacional molt severa plana ara sobre la regió", va repetir Annan a l'inici de la trobada, i va subratllar que "el conflicte es pot estendre a països veïns, pot crear un nou front per a les forces del terrorisme internacional, un increment de l'extremisme i la radicalització en una de les regions amb un equilibri més delicat del món". "Aquesta és la situació que hem permès", va concloure.

stats