GRÈCIA
Internacional 10/03/2015

Els inspectors de la ‘troica’ tornaran a Atenes

L’Eurogrup critica el retard de les negociacions del pla de reformes

Laia Forès
4 min
El ministre espanyol Luis de Guindos i  El seu  Homòleg 
 Grec, Iannis Varufakis, alleugerint tensions  Ahir a l’inici 
 De la reunió 
 De l’Eurogrup.

Brussel·lesEl govern de Syriza havia promès als ciutadans grecs que els inspectors de la troica, popularment coneguts com els homes de negre, no tornarien a trepitjar Atenes. L’executiu d’Alexis Tsipras, però, ha hagut de fer un altre pas enrere i acceptar la imposició d’Europa. Si Grècia vol rebre l’ajuda econòmica, els tècnics que han d’avaluar el pla de reformes de Tsipras han d’anar a Atenes. Demà mateix aterraran a la capital grega un grup de tècnics de les tres institucions implicades en el rescat: la Comissió Europea, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI).

Els socis de l’euro van acordar ahir amb el ministre de Finances grec, Iannis Varufakis, l’inici immediat de les negociacions sobre el pla de reformes, que ha generat escepticisme entre les capitals europees i crítiques per la paràlisi en les converses tècniques i polítiques, tot i el poc marge de temps que queda per acordar-lo. Abans de finals d’abril s’ha de tancar un acord, però l’estat hel·lè s’està quedant sense diners i necessita un avançament dels pagaments per fer front a venciments que ha de pagar aquest mes. El primer és aquesta mateixa setmana.

“Hem acordat que no podem perdre més temps”, va assegurar contundent al final de la reunió el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem. “Portem dues setmanes discutint qui es reuneix amb qui, on i en quin format, i això és una pèrdua de temps”, va advertir. Segons van acordar ahir els ministres de Finances de l’Eurogrup, el gruix de les negociacions tindran lloc a la capital europea com a concessió a Grècia, però un grup de tècnics també viatjaran a Atenes. “Per raons d’eficàcia, hi hem d’anar”, va explicar Dijsselbloem.

Sense negociacions tècniques i el visitplau de les tres institucions, l’Eurogrup no pot tancar un acord polític. I perquè l’antiga troica hi doni el vistiplau, els seus tècnics han d’anar a Grècia. “No totes les negociacions es poden fer a Brussel·les. Els tècnics quan van a Atenes no només es reuneixen amb el govern, sinó també amb altres organismes i institucions”, explicaven ahir fonts diplomàtiques.

Més concreció

Els governs europeus no estan disposats a avançar ni un euro si el govern d’Alexis Tsipras no concreta les reformes que proposa. Ahir els ministres l’eurozona van ser inflexibles amb Grècia i no es van ni molestar a estudiar amb detall el pla de reformes del país hel·lè. El debat sobre el pla amb prou feines va durar mitja hora. A l’Eurogrup hi ha un cert neguit per la lentitud de les converses i per les pressions de l’executiu hel·lè, que ara amenaça de celebrar eleccions anticipades o un referèndum per sortir de l’euro si Europa no accepta les seves propostes.

El ministre de Finances grec va presentar la setmana passada una nova carta als socis de l’euro en què detallava les mesures, però ahir l’Eurogrup la va titllar d’insuficient. “És una carta bonica, però són paraules en un paper. Necessitem dades i xifres”, deia el titular de Finances eslovac, Peter Kazimir. “Grècia ha de detallar més les propostes”, va reclamar el comissari europeu d’Economia, Pierre Moscovici.

Brussel·les, que en les últimes setmanes ha jugat el paper de mediador entre Atenes i l’Eurogrup, també es va mostrar dura amb Grècia. El vicepresident econòmic, Valdis Dombrovskis, en una entrevista al diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung, va assegurar que les mesures que proposa Grècia són insuficients i va acusar Varufakis d’haver enviat una carta que només conté una declaració general d’intencions.

La desconfiança amb el govern de Syriza és tan clara que s’està començant a parlar de desbloquejar ja no trams complets del rescat, com estava previst, sinó d’anar oferint a Grècia petits trams. Es tractaria de desemborsar els diners de l’ajuda molt a poc a poc i sempre que Grècia vagi complint. D’aquesta manera l’Eurogrup podria assegurar-se que el país hel·lè no fa cap pas en fals i posa en marxa totes les reformes acordades.

Pressions

Amb Alexis Tsipras atrapat entre les pressions que rep a casa seva -i al seu propi partit- i les dels socis europeus, el govern grec treu tota l’artilleria per convèncer l’Eurogrup. Al referèndum o eleccions evocats per Varufakis diumenge ahir s’hi van sumar les paraules del viceministre de Defensa grec, Kostas Isykhos, que va deixar clar a Europa que Grècia, per la seva posició geoestratègica, suposa un punt d’estabilitat per al continent. “Ja tenim inestabilitat econòmica. Si també tenim inestabilitat social, geopolítica i geoestratègica amb els nostres veïns, el problema no es quedarà aquí, sinó que arribarà a Europa”, va assegurar.

Investigats per frau 20 assessors del FN francès al Parlament Europeu

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va demanar ahir a l’Oficina Europea Antifrau que investigui 20 assistents d’eurodiputats del Front Nacional francès, de qui se sospita que mai han treballat per a les institucions europees. Els assistents formen part de l’organisme del partit ultradretà de Marine Le Pen, que té en nòmina del Parlament d’Estrasburg cinc consellers especials. El seu pare i president d’honor de la formació, Jean-Marie Le Pen, compta amb tres assistents, que com 19 assessors més tenen en els seus contractes relacionats amb la seu del partit a Nanterre.

Si els diputats de la formació ja són coneguts pel seu absentisme a les sessions parlamentàries, també ho serien aquests assessors, que costarien a les institucions europees fins a 7,5 milions d’euros. En virtut de les seves prerrogatives, Schulz va impulsar la denúncia per possible frau al pressupost europeu. També en va informar el ministeri francès de Justícia.

stats