Internacional 21/05/2012

La investigació desvincula la Màfia de l'atemptat de Bríndisi

Les autoritats italianes treballen per identificar un home que, suposadament, és l'autor de l'atemptat de dissabte a Bríndisi. La pista mafiosa és "altament improbable", segons els investigadors.

S.b.
2 min
Homenatge a les víctimes a l'institut de Bríndisi on hi va haver l'atemptat.

ROMA"Un home blanc, d'uns 50-55 anys, amb jaqueta fosca, pantalons clars i calçat esportiu". Aquesta és la descripció que ahir van donar les autoritats italianes del suposat autor de l'atemptat de dissabte a les portes de l'Institut Francesca Laura Morvillo Falcone de Bríndisi, a la regió de la Pulla, en què va morir una noia de 16 anys i quatre més van quedar ferides de gravetat.

La filmació de dues càmeres de seguretat instal·lades en un quiosc a només 20 metres de l'institut hauria permès obtenir les imatges de l'home que hauria comès l'atemptat i que els investigadors desvinculen del crim organitzat mafiós. "No ho sabem del cert però és altament improbable que la Màfia estigui al darrere d'aquesta acció -va assegurar ahir el fiscal Marco Dinapoli, encarregat de la investigació-. Es podria tractar d'un acte aïllat però no podem descartar encara la motivació política".

A les imatges recollides per la càmera de seguretat es veu l'home accionant amb la mà el que sembla un comandament a distància o un telèfon quan es produeix l'explosió. La filmació mostra com l'home, amagat rere un arbre, actua quan davant de l'institut s'havien agrupat una cinquantena d'estudiants i just en baixaven molts d'altres d'un autocar provinent de la ciutat de Mesagne, entre ells la noia morta. Després de l'explosió, el presumpte autor de l'atemptat s'allunya del lloc dels fets mentre les víctimes es retorcen entre flames i demanen ajut. El vídeo "fa posar els pèls de punta", segons els investigadors que l'han vist.

Un home "en guerra amb el món"

La filmació no permet determinar la identitat de l'home, ja que la cara queda mig oculta, i ara les investigacions se centren a descobrir qui pot ser. Podria tractar-se d'una persona que hauria actuat perquè "se sent en guerra amb el món o víctima del món", va explicar el fiscal del cas.

La policia s'inclina a pensar que la Sacra Corona Unita -la Màfia de la regió de la Pulla- no té res a veure amb l'acció perquè no vol indisposar-se amb la població, i els seus capos , des de la presó, s'han desmarcat de l'atemptat. Tampoc no és clar que l'objectiu fossin els estudiants que venien en autocar. En tot cas, allà hi havia fills de mafiosos, d'activistes antimàfia i d'exmafiosos que ara col·laboren amb la justícia que compartien aula a l'institut.

Mentre les ferides ingressades a l'hospital milloren, Itàlia ha viscut aquest cap de setmana un rosari de concentracions de rebuig a aquesta acció terrorista i també contra el crim organitzat.

stats