Internacional 10/08/2016

Una investigadora espanyola, víctima de la purga a Ankara

La noia, que també feia de periodista, va ser deportada

Lara Villalón
3 min
01. Una manifestació pro Erdogan a Colònia.  02. Beatriz Yubero, en una imatge a internet, feia el doctorat en una universitat d’Ankara i feia col·laboracions periodístiques.

IstanbulLa purga després de l’intent de cop d’Estat a Turquia comença a afectar estrangers residents al país. La periodista espanyola Beatriz Yubero, de 26 anys i resident a Ankara, n’és l’última víctima. El cap de setmana va ser deportada a Espanya després d’haver estat retinguda més de 36 hores sense poder comunicar-se amb ningú i privada d’assistència legal. “El divendres 5 d’agost dos policies es van presentar a casa i em van detenir sense cap ordre”, explica Yubero, que encara desconeix les raons de la seva detenció. D’allà la van dur al pavelló esportiu de la Universitat de Gazi, habilitat actualment com a centre de detenció per a militars presumptament vinculats amb l’intent fallit de cop d’estat.

Imatge del perfil de la investigadora i periodista.

En un interrogatori al pavelló, li van preguntar per què residia a Turquia i per la seva vinculació amb l’ordre de Fethullah Gülen, clergue resident als EUA, a qui el govern turc acusa de ser l’instigador del cop. Yubero nega tenir cap relació amb els gülenistes o qualsevol tipus d’organització. Vuit hores més tard la van traslladar al departament d’Immigració, de nou al pavelló esportiu i finalment al departament d’Estrangeria. Dissabte al vespre la van embarcar en un vol de Turkish Airlines a l’aeroport d’Istanbul cap a Espanya. Yubero va explicar a la Cadena Ser: “En cap moment em van facilitar ni l’ordre de detenció ni la de deportació. Ni tan sols m’han posat el segell per poder sortir del país. Així que oficialment segueixo a Turquia”.

“Un perill per a Turquia”

Abans de marxar, els agents d’immigració la van obligar a firmar un document en el qual declarava que sortia del país “per voluntat pròpia” i que era un “perill per a Turquia”. La periodista comenta que no volia firmar-lo, però que davant de l’ambaixador espanyol en funcions li van dir que si no firmava l’enviarien 15 dies a un campament a la frontera siriana a Kilis, i des d’allà seria deportada igualment. Finalment va firmar, però no li van facilitar cap còpia del document.

La investigadora i periodista residia a la capital turca des de feia dos anys per acabar la seva tesi sobre la propaganda de l’Estat Islàmic. De fet, els problemes van començar cinc dies després del cop fallit, quan a Yubero li van suspendre la beca del doctorat. La periodista va reclamar però el ministeri d’Educació turc li va comunicar que la beca havia sigut cancel·lada definitivament. Uns dies després va rebre correus de la universitat que avisaven que “qualsevol alumne sospitós d’estar vinculat amb grups gülenistes seria apartat dels programes de beques”.

A més de la tesi, Yubero col·laborava habitualment amb el diari La Razón i Diario Turco i és fundadora del centre d’anàlisi Baab al-Shams. Exercia l’activitat periodística sense acreditació de premsa, cosa que podria ser un dels motius de la seva expulsió. La periodista espera poder tornar al país i acabar el seu doctorat.

Des del cop d’estat fallit del 15 de juliol, el govern turc ha detingut més de 16.000 persones. La purga ha afectat sobretot el món educatiu, amb la dimissió forçada de 1.500 acadèmics, 21.000 professors d’escoles públiques, 20.000 d’escoles privades i el tancament de 15 universitats i 600 escoles. També ha esquitxat el periodisme, amb la clausura de més de 130 mitjans de comunicació i l’ordre de detenció de 89 periodistes. La setmana passada l’agència AP va informar que el govern turc retenia 10 estrangers, però encara no n’ha notificat les nacionalitats o el motiu de detenció.

stats