TERRITORIS OCUPATS PALESTINS
Internacional 08/12/2012

El líder de Hamàs a l'exili trepitja Gaza

Hamàs se sent fort, després que els seus aliats, els Germans Musulmans d'Egipte, hagin forçat Israel a una treva. El seu líder polític va visitar ahir Gaza, després de 45 anys a l'exili.

Cristina Mas
2 min
El líder de Hamàs 
 A l'exili trepitja Gaza

BARCELONA.Khaled Meixaal, el màxim líder polític dels islamistes de Hamàs, va trepitjar ahir una terra palestina que va haver d'abandonar quan era adolescent. L'home que els serveis secrets israelians van intentar assassinar el 1997 posant-li unes gotes de verí a l'orella mentre dormia -i que es va salvar perquè el rei Hussein de Jordània va reclamar l'antídot- va entrar ahir a la franja de Gaza, fins fa poc un territori aïllat del món. I ho va fer a través de la frontera amb Egipte, on viu des que la revolta a Síria el va obligar a abandonar Damasc. "Avui he tornat a néixer per tercera vegada", va dir Meixaal, i va desitjar néixer altre cop "quan Palestina sigui lliure".

La visita de Meixaal a Gaza resumeix fins a quin punt la Primavera Àrab està transformant el Pròxim Orient. Els islamistes de Hamàs han sabut llegir el moment polític i han canviat d'aliances: ja no depenen de Síria i l'Iran i s'han posat al costat de Qatar i sobretot d'Egipte, el país més gran del món àrab, que ha substituït la dictadura de Hosni Mubàrak, aliada d'Israel, per una convulsa transició política encapçalada pel partit mare de Hamàs, els Germans Musulmans. L'alto el foc que va posar fi als vuit dies de guerra entre Israel i Hamàs (amb un balanç de 174 morts palestins i 6 d'israelians) és la millor prova que el canvi d'aliances ha sigut un encert. I el líder de l'exili no volia deixar escapar l'oportunitat de capitalitzar-lo.

La biografia de Meixaal concentra bona part de la història de la diàspora palestina. Va deixar la seva Cisjordània natal quan era adolescent, després de l'ocupació israeliana del 1967. Es va instal·lar amb la seva família a Kuwait fins que, com més de 400.000 palestins, va haver d'abandonar el país en represàlia pel suport de Iàsser Arafat a la invasió de l'Iraq de les tropes Sadam Hussein. Aleshores es va establir a Jordània, on va començar a militar a Hamàs. El 1994 Amman signava la pau amb Israel i cinc anys més tard expulsava els islamistes palestins del país. Meixaal va obtenir refugi a Damasc i es va convertir en el màxim cap de Hamàs, després que el xeic Iassin morís en un atemptat israelià a Gaza. L'any passat el líder de Hamàs va haver de marxar de Síria per distanciar-se de la repressió sagnant del règim de Baixar al-Assad.

Front intern

En el front intern, la visita de Meixaal coincideix amb la celebració del 25è aniversari de la fundació de Hamàs, avançada una setmana per recordar també l'efemèride de la primera Intifada. I té dos objectius clars. El primer és definir l'estratègia de Hamàs davant d'Israel: fins ara els islamistes es negaven a reconèixer "l'entitat sionista". Meixaal, però, s'ha mostrat favorable a acceptar una "pau duradora" amb Israel i ha donat suport a la iniciativa del rival, Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Palestina i líder de Fatah, per obtenir el reconeixement a l'ONU de l'estat palestí sobre les fronteres del 1967. El segon objectiu és precisament tancar les ferides amb Fatah i avançar cap a la reclamada reconciliació palestina. A la manifestació d'avui a Gaza, que pot ser un bany de masses, haurà de donar alguna pista.

stats