LA LLUITA PER LA CASA BLANCA
Internacional 11/10/2012

El lideratge de Romney capgira la cursa presidencial

Els últims sondejos confirmen el gir de Mitt Romney en la campanya gràcies el seu bon debat. El número dos republicà, Paul Ryan, intentarà avui mantenir el lideratge en el cara a cara amb Joe Biden.

Núria Ferragutcasas
3 min
L'AVANTATGE REPUBLICÀ, EN JOC
 Romney conversa amb el governador de Nova Jersey, Chris Christie. El republicà espera que el seu número dos, Paul Ryan, mantingui el lideratge del partit avui en el debat amb el vicepresident Joe Biden. Es preveu una trobada agressiva.

WASHINGTONEl primer debat presidencial entre Barack Obama i Mitt Romney podria ser tan transcendental com ho va ser el primer cara a cara televisiu entre John F. Kennedy i Richard Nixon el 1960. El llavors senador demòcrata era considerat massa jove i inexpert, però la televisió li va permetre canviar aquesta percepció i va obtenir un perfil més presidencial. En aquesta ocasió, l'aspirant republicà a la Casa Blanca va aprofitar també el debat per esborrar la imatge d'empresari elitista que tenia, moderar les seves polítiques i presentar-se com el líder capaç d'enfortir l'economia.

Les últimes enquestes han confirmat l'èxit del seu objectiu. Romney va guanyar el debat però, encara més important, va capgirar la cursa electoral. Fa dues setmanes Obama ho tenia tot per guanyar però avui el republicà lidera els sondejos amb entre 1 i 4 punts més i la seva victòria ja no sembla impensable. Tot i així, encara queda campanya i hi ha altres factors a tenir en compte.

Viratge als sondejosRomney lidera i millora el seu perfil entre el vot femení

L'enquesta de Pew Research va ser la primera que va fer saltar les alarmes al camp demòcrata dilluns. Romney obtenia un 49% del vot, quatre punts més que Obama, i empatava entre les dones amb un 47% -el president liderava aquest electorat en 18 punts abans del debat-. L'endemà Gallup confirmava un avantatge de dos punts per a Romney, Rasmussen d'un punt i Ipsos donava un empat entre els dos candidats. La qüestió més important és si Romney mantindrà aquest augment significatiu. "Una part de l'increment es mantindrà però una altra part, molt probablement, s'esvairà, ja que és fruit de l'entusiasme del primer moment", diu James Campbell, politòleg de la Universitat SUNY de Nova York.

Obama a l'atacEls demòcrates volen frenar Romney amb anuncis negatius

Els demòcrates, preocupats per les últimes enquestes, comencen a dubtar d'una victòria d'Obama. "Sé que només va ser el primer debat, però el president no aconsegueix canviar la cobertura informativa negativa que té", va dir Awilda Márquez, una prominent demòcrata de Colorado a l'agència Associated Press. Altres líders demòcrates creuen que la sotragada en els sondejos pot ser un revulsiu però també volen veure un Obama més a l'atac. De fet, els últims dies la campanya del president ha augmentat els anuncis electorals contra Romney, en els quals s'afirma que el republicà va ser deshonest en el primer cara a cara la setmana passada.

Gir republicà cap al centreRomney i Ryan es moderen en economia i sobre l'avortament

Des del debat Romney ha suavitzat les seves posicions polítiques. El republicà afirma que abaixarà impostos sense incrementar el deute ni retallar el programa de salut per a la gent gran, i tampoc pensa endurir la llei sobre l'avortament. Per Campbell, el candidat "no ha canviat", sinó que el debat va donar-li "l'oportunitat de presentar-se com el moderat que és i va ser quan era governador de Massachusetts". D'altra banda, alguns analistes consideren que el número 2 republicà, Paul Ryan, podria ser un problema en aquest gir al centre de Romney, ja que durant anys es va forjar una imatge de polític conservador.

Cara a cara dels 'tickets'Ryan intentarà guanyar contra Biden per mantenir el lideratge

Avui, en el debat entre candidats a vicepresident, Paul Ryan intentarà mantenir el lideratge de Mitt Romney i Joe Biden buscarà donar un impuls a la campanya de Barack Obama, debilitada des del seu cara a cara contra l'aspirant republicà. S'espera un debat molt més agressiu, en què trauran els draps bruts, i també tècnic, ja que Ryan domina les xifres econòmiques del país. "Paul Ryan necessita demostrar que pot ser president i tindrà dificultats, segurament, en temes de política exterior, ja que no té l'experiència del veterà Joe Biden", afirma David Lublin, professor de l'American University.

stats