FRANÇA
Internacional 12/06/2015

A l’ull de l’huracà, Valls entona el ‘mea culpa’

Pagarà part dels bitllets a Berlín però té més fronts oberts dins i fora del partit

Enric Revuelta
3 min
Valls durant una visita a les illes de la Reunió i Mayotte, territori francès d’ultramar.

ParísManuel Valls viu una de les setmanes més convulses com a primer ministre de França. El viatge exprés a Berlín en avió per assistir amb els seus dos fills a la final de la Lliga de Campions per veure el Barça va obrir la caixa dels trons. Tot i que el primer ministre francès va anunciar ahir que pagarà el cost del viatge dels seus fills, les crítiques li arriben des de l’oposició i des dins del seu propi partit, tant pel cost del viatge per a les arques públiques com també per un seguit de decisions polèmiques els últims dies pel que fa a l’economia i la immigració.

“No ho tornaria a fer. Per esvair els dubtes, he decidit assumir el cost del viatge per als meus fills: 2.500 euros”, va dir ahir a l’illa de la Reunió, a l’oceà Índic. Valls va assegurar que es mostrava “sensible a la reacció dels francesos” i que vol tenir “un comportament perfectament rigorós”. Segons una enquesta, un 77% dels francesos estan “impactats” pel desplaçament de Valls per assistir a una final en la qual no jugava cap equip francès.

Segons diversos mitjans francesos, el cost del vol se situaria entre els 13.000 i els 20.000 euros. Valls va insistir que l’escapada a Berlín era un “viatge oficial” i que per això va recórrer “als mitjans” que normalment té posats “a disposició com a primer ministre”. De fet, fins ara s’havia defensat al·legant que va assistir a la final com a primer ministre perquè va ser convidat pel president de la UEFA, Michel Platini, i perquè s’havia de reunir amb els organitzadors de l’Eurocopa del 2016, que es disputarà a França, tot i que aquest últim compromís no constava en la seva agenda política.

“Li han fet falta cinc dies i un estudi d’opinió per entendre el que pensen els francesos”, va dir el diputat dels Republicans (antiga UMP) Xavier Bertrand. L’associació Fricc, que lluita contra la corrupció, va anunciar ahir que té intenció de portar Valls als tribunals per malbaratament de fons públics. El seu president, Jean-Luc Touly, va dir ahir que, si bé no demanarà una “condemna severa” ni vol que Valls “dimiteixi”, sí que l’insta a prendre mesures “perquè la classe política estigui més ben considerada, ja que hi ha la impressió que els polítics són a dalt i després ve la resta”, va dir.

El viatge a Berlín no és l’únic foc que ha hagut d’apagar Valls aquesta setmana. La polèmica per la seva gestió es va agreujar dimarts després de presentar una pla de reformes liberalitzadores que preveu abaratir els acomiadaments i renovar els contractes temporals dues vegades en comptes d’una com fins ara. L’objectiu de Valls és afavorir la creació de llocs de treball en un país que no aconsegueix reduir la xifra d’atur per sota del 10%. Tal com va passar a l’hora d’aprovar la llei per liberalitzar l’economia -la llei Macron- al febrer, Valls va tornar a veure com l’ala més progressista recelava de les seves mesures. El diputat socialista Laurent Baumel va dir que Valls és “incapaç” de limitar “les remuneracions dels grans patrons” però “s’afanya a limitar les indemnitzacions dels aturats”.

Violència policial

Valls i el seu govern també han rebut crítiques per la violència de la policia a l’hora de desmantellar dos camps d’immigrants a París els últims dies. “La violència no hauria de ser mai una solució”, deia la diputada socialista Fanélie Carrey-Con. El Defensor dels Drets francès, Jacques Toubon, va obrir una investigació després que immigrants i associacions acusessin la policia d’haver utilitzat gas lacrimogen contra els resistents. “És més difícil actuar amb humanitat i responsabilitat que anar a la televisió a criticar totes les dificultats a les quals fa front el govern”, va etzibar el ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, per defensar la policia.

stats