ALEMANYA
Internacional 15/08/2016

Els maldecaps de Merkel

La cancellera alemanya torna a la feina amb molts fronts oberts a casa i en l’àmbit internacional

Isaac Lluch
4 min
Merkel va començar ahir nou curs polític amb una reunió de la direcció dels democristians a Berlín.

HamburgEn tres setmanes de vacances Angela Merkel va haver de tornar dos cops al barri governamental de Berlín per trobar respostes als atemptats que van tenir lloc a Baviera a finals de juliol. Sense gaire temps per recuperar forces, la cancellera alemanya va tornar ahir a la feina amb un munt de qüestions delicades sobre la taula que definiran el seu futur.

Quarta legislatura?

Merkel ha de decidir si es presenta a les legislatives del 2017

La cancellera encara no ha comunicat públicament si es presentarà per a un quart mandat en les legislatives del 2017. En el congrés federal de la Unió Democratacristiana (CDU) del desembre Merkel ha d’optar a la reelecció com a presidenta del partit i llavors hauria d’aclarir les seves intencions pel que fa a la cancelleria.

Crisi amb els bavaresos

Es manté la tensió amb els aliats de la CSU pels refugiats

Els problemes de Merkel amb els germans bavaresos de la CSU s’arrosseguen des de fa un any, quan la cancellera va decidir permetre l’entrada al país dels milers de refugiats que estaven encallats a Hongria. El premier bavarès, Horst Seehofer, va amenaçar d’elevar una denúncia al Constitucional i presentar-se com a candidat a canceller el 2017, si bé la CSU sempre ha anat amb la CDU a les generals.

Tensions a les pròpies files

Un sector dels conservadors reclama mà dura

També en el si de la CDU hi ha dissensions. Mentre que el ministre de l’Interior, Thomas de Maizière, procura tenir en consideració el socis socialdemòcrates (SPD) de la Gran Coalició de Berlín, altres líders cristianodemòcrates són partidaris de la prohibició del burca a Alemanya i de la supressió de la doble nacionalitat. En aquest front dur hi ha Lorenz Caffier i Frank Henkel, candidats de la CDU a Mecklenburg - Pomerània Occidental i Berlín, on se celebren eleccions regionals el mes que ve. Merkel entrarà en campanya demà i dijous.

Canvi de president

Un candidat de consens per substituir Joachim Gauck

Si van mal dades per a la CDU en els pròxims comicis regionals, a Merkel se li pot complicar de retruc la recerca d’un candidat de consens per a la presidència. Al febrer s’ha d’escollir el relleu de Joachim Gauck.

Debat sobre la seguretat

Els últims atemptats desafien una Alemanya on creix la por

Els atemptats que van tenir lloc a Würzburg i Ansbach el mes passat van ser reivindicats per l’Estat Islàmic. Juntament amb el tiroteig que va tenir lloc a Munic també a finals de juliol, en què van morir 10 persones, han fet créixer la sensació d’inseguretat al país. Merkel va anunciar un pla de nou punts per combatre el terrorisme.

Acollir els refugiats

Frenar el flux d’arribada i assentar els nouvinguts

La majoria dels alemanys no estan contents amb la política de refugiats de Merkel, que ha de procurar que la xifra de sol·licitants d’asil que arriben al país (238.000 en la primera meitat del 2016) no torni a pujar. L’Oficina Federal per a la Migració i els Refugiats ha hagut de desdir-se del seu objectiu de tenir tramitats tots els casos dels sol·licitants d’asil que ja són a Alemanya. Les autoritats hauran de deixar per al 2017 les gestions burocràtiques de 200.000 casos pendents.

Erdogan, un aliat poc fiable

Alemanya ha de pensar un pla per si es reobre la via grega

Merkel ha de desenvolupar un pla per si es produeix una nova onada migratòria. La cancellera no pot confiar ara per ara en un ampli suport d’altres socis de la UE per al repartiment equitatiu dels refugiats. El 4 de setembre Merkel vola cap a la Xina per a la reunió del G-20, on en principi es trobarà amb Recep Tayyip Erdogan. La duresa en la forma d’actuar del president turc després del fallit cop d’estat inquieta la UE, i Erdogan no desaprofita cap ocasió per criticar Alemanya i els seus polítics. Fins ara, però, Merkel ha defensat l’acord de la UE amb Turquia per als refugiats, un pacte cada cop més controvertit.

Gestionar el Brexit

Berlín guanya pes i apel·la a la calma

L’adéu de la Gran Bretanya de la UE significa una revalorització del poder polític de Berlín. La cancellera apel·la per ara a la “tranquil·litat i el sentit comú” i s’ha mostrat comprensiva amb el fet que Londres vulgui ajornar la seva sortida fins al 2017.

El “cinisme” de Rússia

Síria i Ucraïna enfronten la cancellera amb Putin

Les relacions entre Berlín i Moscou estan molt deteriorades. Steffen Seibert, el portaveu de Merkel, no es va estar ahir de qualificar de “cinisme” l’alto al foc diari de tres hores vigent des de dijous a Alep i va remarcar que depèn de Rússia i el règim de Baixar al-Assad aturar la guerra a Síria. El ministre alemany d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, va visitar el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, i va instar-lo a assegurar una treva duradora a Alep, però en va obtenir una negativa. D’altra banda, en el conflicte entre Rússia i Ucraïna, malgrat els esforços d’Alemanya i França per a l’aplicació del pla de pau de Minsk, tampoc hi ha moviments esperançadors.

stats