TIROTEIG ALS EUA
Internacional 21/07/2012

Una matança en un cinema a Denver acaba amb 12 morts

Els Estats Units reviuen el malson d'una matança indiscriminada. Un jove emmascarat va matar ahir 12 persones i en va ferir 59, entre les quals un nadó de tres mesos. La policia el va detenir poc després.

Núria Ferragutcasas
3 min

WASHINGTONUna nit d'estrena cinematogràfica molt negra i tràgica. Un noi de 24 anys, fortament armat i cobert amb una màscara de gas, va disparar ahir a la matinada contra els espectadors de l'última entrega de la saga de Batman en un cinema d'Aurora, una localitat a prop de Denver (Colorado). El tiroteig indiscriminat va acabar amb la vida de 12 persones i en va ferir 59, entre les quals un nadó de tres mesos, segons van informar les autoritats locals.

La policia va detenir el principal sospitós de la massacre poc després dels fets. Es tracta de James Holmes, que, en el moment de l'arrest, portava una armilla antibales i anava armat amb una escopeta, un rifle i una pistola. A més, l'assassí duia un casc i una màscara de gas semblants als del personatge malvat de la pel·lícula de Batman que s'estrenava. No se sap si ho va fer per emular el criminal Bane que terroritza la ciutat fictícia de Gotham o per passar desapercebut entre la gent.

De fet, desenes d'espectadors assistien a l'esperada estrena disfressats de personatges de la saga. Holmes va irrompre a la sala des d'una porta d'emergència a mitja funció i, abans d'iniciar el tiroteig, va fer detonar una bomba de fum o de gas lacrimogen per crear confusió. En un principi, segons el relat de diversos testimonis, el públic va pensar que el dens fum i els forts trets eren uns efectes especials i de so que acompanyaven la pel·lícula.

Els crits de la gent, però, van desencadenar el pànic i el caos. Molts dels espectadors es van tirar a terra per esquivar les bales mentre que d'altres van començar a sortir corrents atemorits. "Quan vaig sentir els trets, vaig empènyer la meva dona perquè s'estirés a terra i ens vam amagar entre els seients. Va ser el minut més llarg de la meva vida", va explicar Adam Witt a la cadena de televisió CNN.

La policia creu que el jove detingut va actuar sol i que els seus actes no estan connectats a cap organització terrorista. D'altra banda, les autoritats i metges locals van informar que la xifra de morts podria augmentar en les pròximes hores, ja que algunes de les persones tirotejades tenen ferides molt greus. També van explicar que la majoria de morts es van produir al cinema mentre que dues persones van morir als hospitals.

L'edifici on viu Holmes va ser evacuat ahir per una unitat de les forces especials per cautela. La policia creu que l'apartament de l'autor del tiroteig podria emmagatzemar explosius i munició. Tot i així, al tancament d'aquesta edició no s'havia trobat res. Les autoritats van qualifica ahir Holmes d'"individu trastornat" que s'havia identificat amb el Joker, l'enemic de Batman. La Universitat de Colorado va confirmar també que, fins al juny del 2011, el jove preparava el seu doctorat al departament de neurociència. Però aquest any havia abandonat el programa.

El president dels EUA, Barack Obama, que es va mostrar molt consternat amb els fets, va declarar sis dies de dol per les víctimes. A més, tant ell com el seu rival republicà Mitt Romney van suspendre tots els actes de campanya.

"Tanta violència, tant mal sense sentit... Tot i que mai sabrem les causes que porten algú a prendre la vida a un altre ésser humà, sí que sabem el que fa que valgui la pena viure", va reflexionar entristit Obama. El president va fer una declaració pública a Fort Myers, Florida, on s'havia desplaçat per fer un míting electoral. "El govern farà tot el que sigui necessari per portar a la justícia el responsable d'aquests crims", va destacar.

La massacre d'ahir va recordar les pitjors matances de la història dels EUA, com la de l'Institut Columbine -a només 15 quilòmetres d'Aurora-, on el 1999 van morir 12 alumnes i un mestre, o la de la Universitat Virginia Tech del 2007, amb 32 víctimes mortals.

stats