LLUITA PER LA INFLUÈNCIA
Internacional 13/08/2012

Els militars volen tocar poder a la Xina

E. Wong / J. Ansfield
4 min
El president xinès, Hu Jintao, passant revista a les tropes el 18 de juliol, a Pequín.

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNEn un sopar relaxat a principis d'any entre els màxims comandaments militars de la Xina, un poderós general va carregar, amb l'atreviment que dóna l'alcohol, contra un suposat pla obscur per truncar la seva promoció a la cúpula militar. El general Zhang Qinsheng va descarregar la seva fúria davant del president de la Xina, Hu Jintao, segons quatre persones que van viure en primera persona l'incident, i en el moment del brindis Hu va marxar enfurismat.

L'estirabot del general és un més d'una sèrie d'esdeveniments que han fet saltar l'alarma entre els líders del Partit Comunista de la Xina per la pressió que exerceixen els alts comandaments militars xinesos, que demanen cada cop més obertament més influència en la política i els polítics.

Amb una renovació de la cúpula dirigent de la Xina aquesta tardor, un cerimonial que només es fa cada deu anys, el Partit Comunista ha llançat una campanya amb molta visibilitat mediàtica contra la deslleialtat i la corrupció, fins i tot reclamant a tots els càrrecs públics que declarin el seu patrimoni.

"Les autoritats del Partit Comunista s'han adonat que l'exèrcit fica el nas cada cop més en política", assegura un analista amb lligams amb la cúpula del règim. "Tot i que el partit controla l'armament, les declaracions que surten de l'exèrcit sobre qüestions polítiques han fet saltar les alarmes". Ell, com altres que s'han prestat a valorar els afers interns del Partit Comunista de la Xina, ha parlat sota la condició d'anonimat per por de represàlies.

Volen més contundència

Alguns generals i almiralls s'han manifestat per actuar amb més contundència en la lluita pel control del Mar del Sud, un focus de disputa creixent entre diversos països del sud-est asiàtic i la Xina, on els esperits de reivindicació de la identitat han crescut entre l'opinió pública i els polítics. I a principis d'any, diferents líders del partit van quedar molt alarmats pels lligams entre alguns generals i Bo Xilai, un brillant polític destituït fulminantment del politburó aquest any per suposada corrupció.

La necessitat de mantenir l'estabilitat al partit davant les reivindicacions creixents de l'exèrcit és una de les raons per les quals Hu, el seu màxim líder, s'espera que mantingui el càrrec de president de la Comissió Militar Central per dos anys. Tot i així deixarà la direcció del partit aquesta tardor, ja que el seu successor, Xi Jinping, prendrà el càrrec de cap de l'estat i del partit, però haurà d'esperar per ser el màxim dirigent de l'exèrcit.

Mentre ha governat, Hu s'ha construït una xarxa de militars lleials a través de diverses promocions de generals. Almenys 45 oficials han estat promocionats a general per Hu des del setembre del 2004 quan va esdevenir el cap de l'exèrcit. Però més de la meitat dels ascensos s'han fet des del juliol del 2010. Quatre dels 45 promocionats estan ara entre els 10 generals de més rang a l'exèrcit. Un dels oficials que va ascendir ràpidament amb el suport de Hu va ser Zhang Qinsheng, tot i la borratxera.

Però, tot i això, les converses amb alguns quadres del partit suggereixen que hi ha militars que senten més afinitat pel que serà el seu nou cap, Xi, que no per l'actual, Hu, fill d'un comerciant de te que va fer carrera a l'ombra de Jiang Zemin, el seu predecessor. En canvi, Xi, de 59 anys, és el fill predilecte d'un idolatrat guerriller comunista i va créixer a Pequín envoltat de militars. És el que assumirà la direcció de l'exèrcit amb les millors relacions amb els militars des de l'era de Deng Xiaoping.

La primera feina de Xi va ser com a ajudant de Geng Biao, un guerriller camarada del seu pare que es va convertir en ministre de Defensa de la Xina el 1981. Posteriorment, Xi va ocupar càrrecs polítics de comandament sobre les unitats militars mentre es formava com a líder civil a les províncies de Fujian i Zhejiang, davant de Taiwan, un territori que la Xina continua considerant part del seu país. Xi està casat amb Peng Liyuan, una famosa cantant d'una companyia de l'exèrcit que té el rang equivalent a general de divisió.

La connexió amb Bo Xilai

Un altre dels generals poderosos al voltant de Xi és Liu Yuan, fill de Liu Shaoqi, que havia estat elegit per Mao per succeir-lo abans de ser depurat i morir a la presó. Tot i la seva posició privilegiada, Liu Yuan ha estat a l'ull de l'huracà aquest any per les seves connexions amb Bo Xilai, el polític xinès defenestrat la dona del qual va ser jutjada la setmana passada per l'assassinat d'un empresari britànic.

L'afer Bo Xilai va posar llum sobre els obscurs vincles que hi ha dins del règim entre militars i dirigents civils, ja que quan l'escàndol va sortir a la llum al febrer Bo va volar a la província de Yunnan per visitar la caserna general que havia estat sota les ordres del seu pare, un desplaçament que va preocupar profundament els líders del partit.

Es diu que l'escàndol va malmetre seriosament les perspectives del general Liu Yuan. Però la seva popularitat està intacta i per protegir la seva carrera el general es va distanciar de Bo i va fer una declaració de suport a Hu, que va ser qui l'havia ascendit. És la manera com Hu, segons expliquen els analistes, ha intentat mantenir controlada la cúpula militar que estarà sota la seva influència fins que es jubili.

stats