RELLEU POLÍTIC AL JAPÓ
Internacional 27/12/2012

El nou primer ministre nipó opta per un govern jove

Martin Fackler
2 min
El nou primer ministre japonès, Shinzo Abe, va comparèixer ahir en roda de premsa.

THE NEW YORK TIMES / TÒQUIOEl Parlament japonès va investir ahir Shinzo Abe primer ministre del país, i va tornar a col·locar així la dreta al poder després d'una pausa de només tres anys. La victòria del Partit Liberal Democràtic posa Abe, un ultranacionalista de 58 anys, al capdavant d'un país cada vegada més envellit, immers en una greu crisi industrial i amb el desafiament cada vegada més fort del gegant asiàtic, la Xina. A banda, Abe té el repte de no convertir-se en un més dels set primers ministres que ha tingut el Japó en els últims sis anys, que han evidenciat la incapacitat del país per escapar del precipici econòmic.

Durant la votació d'ahir, Abe va obtenir el suport de 328 dels 480 membres de la cambra baixa, i va sumar així el total del soci de coalició dels liberaldemòcrates, els budistes del Partit Nou Komeito. La desfeta de la formació d'esquerres liderada per Yoshihiko Noda en les legislatives del 16 de desembre ha aplanat el camí d'Abe, que s'ha compromès a reforçar el control de les illes Senkaku al mar Oriental, disputades amb Pequín. Tot i això, el nou primer ministre ha restat importància a la confrontació amb els seus veïns asiàtics des dels comicis, i en lloc d'això ha focalitzat la seva agenda a aixecar l'economia nipona i evitar la recessió abans de les eleccions al Senat de l'estiu.

Abe s'ha compromès a impulsar el creixement ràpidament amb un pla de xoc valorat en 100.000 milions d'euros. Amb aquesta acció vol forçar el banc central del Japó a ser més agressiu per combatre la deflació i debilitar el valor del ien, unes mesures que haurien de servir per alleugerir les indústries exportadores assetjades per la fabricació de productes japonesos més barats a l'estranger.

Les mesures busquen reactivar l'economia abans dels comicis del juny, per així donar una oportunitat als liberaldemòcrates de guanyar el Senat i aconseguir el control del Parlament. Abe haurà d'afanyar-se, però, per mantenir el suport d'uns votants que han demostrat la seva duresa contra els líders que no compleixen amb allò que han promès en campanya.

Just després de la votació d'ahir, Abe va començar a nomenar el seu gabinet, ple de cares relativament joves i desconegudes. Si bé molts d'aquests candidats són amics del mateix primer ministre -que ja va liderar el país fa sis anys-, amb la nova generació de ministres Abe busca demostrar que el partit ha canviat d'ençà que va ser derrocat fa 3 anys després de dècades al poder.

Un ministre de Finances veterà

Entre els pocs veterans del nou gabinet hi ha l'ex primer ministre Taro Aso, de 72 anys, que pren les regnes del ministeri de Finances. En matèria de relacions exteriors, l'escollit ha estat Fumio Kishida, de 55 anys, encarregat fins ara dels assumptes d'Okinawa, on hi ha una polèmica base nord-americana. Amb aquesta elecció s'espera donar un cop d'efecte a les relacions amb Washington.

Justament un dels principals reptes d'Abe en relació amb la Casa Blanca és superar les divisions en el si del seu partit sobre si el Japó ha d'unir-se a una nova zona de lliure comerç amb els EUA i que els més nacionalistes condemnen.

stats