Internacional 05/07/2015

"El sí vol dir misèria" i "amb el no serem Albània": els grecs voten dividits

L'històric referèndum polaritza la societat i obre un escenari incert

Cristina Mas
3 min
Cues per treure diners del caixer / CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

Enviada especial a AtenesEls grecs voten aquest diumenge conscients que la seva decisió serà determinant per al futur del país. El referèndum sobre l'acord amb els creditors és per ara una jornada sense incidents, i tot apunta a una participació massiva i un resultat molt ajustat, tenint en compte que la societat grega està molt dividida al voltant de la consulta.

"Amb el sí no tenim futur", explica Poppy, una dissenyadora gràfica de 55 anys, en un col·legi del barri d'Exarchia, un dels feus de Syriza. "El sí vol dir pobresa, menys hospitals, menys escoles, més atur, més privatitzacions... És com posar la nostra signatura per avalar aquest sistema global que destrossa els pobles. Si guanya el no, en canvi, és cert que no sabem què passarà l'endemà, però si superem les nostres pors, potser podrem canviar alguna cosa", conclou. "Volem ser a Europa, però volem una altra Europa, on tothom pugui viure amb dignitat, tingui feina i hi hagi justícia social".

El referèndum s'ha convocat de manera molt precipitada, amb una pregunta confusa i amb una situació excepcional: els bancs tancats i un 'corralito' que limita els reintegraments als caixers a 60 euros diaris. Però els grecs tenen clar que han de votar i el percentatge d'indecisos és molt baix (entre el 10% i el 15% en les enquestes).

El 'corralito' imposat des de la setmana passada pot ser determinant en el vot. Amb els bancs tancats, els grecs només poden retirar 60 euros dels caixers, però molts asseguren que des d'ahir són només 50. Ho explica la Maria, de 93 anys, mentre camina del braç de la seva filla per dipositar el vot: "El caixer només m'ha donat 50 euros... I tinc por. Vaig a votar per l'euro i per Europa. En aquest país ningú se'n recorda, de la història, però la gent gran sí: hem passat gana, guerres... Santorí va ser alliberada dels turcs fa molt poc! Necessitem ser a Europa; ja sé que és difícil, però ser a fora seria pitjor".

La fractura generacional entre els grecs és evident: totes les enquestes diuen que els joves votaran massivament pel no. Gairebé 6 de cada 10 joves menors de 25 anys està a l'atur, i molts no tenen altra alternativa que l'emigració (més de 300.000 grecs han abandonat el país des de l'inici de la crisi). La diferència entre el sí i el no és de menys d'un punt a la majoria d'enquestes i hi haurà 108.000 joves que podran votar per primer cop, i que no ho havien pogut fer a les eleccions del gener, que va guanyar Syriza, perquè el cens no s'havia actualitzat. El vot jove és el vot dels que creuen que no tenen res a perdre: "Votaré que no perquè ja en tinc prou d'aquest sistema: només he conegut això i em sembla que hi ha d'haver una cosa millor", deia l'Anastasya, de 19 anys, quan anava a votar. La Polina, mestra en atur de 27 anys, anava un pas més enllà: "No ens convé l'Europa dels capitalistes: sabem que marxar serà difícil, però en cinc anys d'austeritat, aquest poble ha fet coses inimaginables".

En un cafè de l'exclusiu barri de Kolonaki, un grup d'amigues de mitjana edat defensa unànimement el sí. "No hi ha futur fora d'Europa i de l'euro, i el govern de Syriza ens enganya quan diu que amb un no podrà negociar un acord millor. Són molt autoritaris, perquè no accepten que ningú els porti la contrària", s'exclama la Irini. Al seu costat, la Maria, advocada de 50 anys, resumeix el seu vot en una frase: "Sense Europa i sense l'euro no hi ha futur; serem com Albània".

stats