Internacional 29/06/2015

Grècia: de la victòria de Tsipras al 'corralito'

Sis mesos d'alts i baixos d'una negociació entre Atenes i els creditors

Ara
3 min

BarcelonaSyriza al poder

L'esquerra alternativa de Syriza guanya les eleccions al Parlament grec. Es queda a les portes d'obtenir la majoria absoluta, i pacta amb els Grecs Independents, un partit nacionalista i de dretes contrari a la 'troica' als antípodes de la formació de Tsipras. Aquest pacte insòlit reafirma la idea que el principal objectiu del govern és acabar amb l'austeritat.

Alegria a la seu electoral de Syriza. MARKO DJURICE / REUTERS

Sí a la pròrroga

El govern recentment escollit aconseguix una pròrroga de quatre mesos del rescat. L'Eurogrup els dóna el sí, però a canvi exigeix a Grècia un compromís d'activar polítiques contra la corrupció i el frau, a més de modernitzar l'administració pública i el sistema fiscal.

Aquest pas significa l'inici de les negociacions amb els creditors europeus, que no deixen de pressionar el govern grec.

Tsipras comença a legislar

El govern grec tira endavant la seva primera llei per afrontar la "crisi humanitària" que segons Syriza travessa el país. Ofereix llum gratuïta a les famílies que no en tenen, ajudes al lloguer de 30.000 habitatges, cupons d'alimentació a 300.000 persones i cobertura sanitària gratuïta a tres milions de grecs.

La iniciativa incorpora una amnistia fiscal als que tenen deutes amb hisenda. Se'ls perdonen els interessos i les sancions i s'ofereix la possibilitat de pagar de cop el que es deu. L'objectiu de l'executiu és aconseguir liquiditat immediata per les arques públiques.

Grècia: una oportunitat o un drama

Tsipras cedeix una mica

L'executiu urgeix a les entitats públiques que transfereixin les reserves de capital al Banc Central de Grècia per fer front a la falta de liquiditat. Grècia paga puntualment però les reserves de diners s'esgoten.

Grècia paga però no rep

El Fons Monetari Internacional cobra puntualment 750 milions d'euros, però les negociacions segueixen bloquejades. Els 7.200 milions del rescat pendents de pagar segueixen sense arribar. Davant la falta de diners, el país demana poder agrupar els pagaments i fer-los efectius el 30 de juny.

No hi ha acord

Les negociacions de la setmana passada amb els creditors europeus acaben sense acord, mentre creixen les especulacions d'una possible sortida del país de l'euro. Sis reunions de l'Eurogrup i dues cimeres europees en una setmana serveixen per avançar però per tancar cap acord.

Referèndum

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, proposa la matinada de dissabte i per sorpresa la convocatòria d'un referèndum pel 5 de juliol sobre l'acord amb els creditors. El poble hel·lè decidirà si accepten o rebutgen la rebaixa de les pensions i l'increment d'impostos per fer front a la retallada que la 'troica' els reclama per desbloquejar el finançament del programa de rescat. Des de la convocatòria del referendem la situació empitjora.

L'Eurogrup expulsa Grècia

Els socis de l'euro es reuneixen dissabte després de rebutjar l'ampliació de la pròrroga del rescat i donen per trencades les negociacions amb Grècia després de la convocatòria del referèndum. Els ministres de finances de l'eurozona es citen sense Varoufakis i estudien una possible sortida grega de l'euro.

Cues davant d’un caixer a Atenes el mes passat en plena negociació entre Grècia i els creditors.

'Corralito'

Malgrat els esforços del Banc Central Europeu de decidir no tallar el finançament en plena sagnia de les entitats bancàries, però sense elevar la quantitat màxima que es pot demanar, el 'corralito' es fa realitat. Els bancs i la borsa grecs no obriran fins el 7 de juliol després del fracàs en les negociacions, i s'imposa el temut control de capital: només es poden reintegrar 60 euros al dia. Malgrat la situació, el missatge de Tsipras és tranquil·litzador. Assegura que els dipòsits estan assegurats i que les pensions i els sous es pagaran puntualment a final de mes.

stats