ESCALFAMENT GLOBAL
Internacional 13/06/2015

Les negociacions contra el canvi climàtic s’encallen

Deu dies de reunions no aconsegueixen acotar el text de l’acord i s’ajorna la discussió dels punts clau

Sònia Sánchez
3 min
UNA VIANDA POC HABITUAL   Nova conseqüència del desglaç de l’Àrtic. Un ós polar es menja un dofí de bec blanc, inusual en aquesta zona. “És el primer registre d’aquesta espècie com a presa d’óssos polars”, com indica un estudi publicat a la revista Polar Research.

BarcelonaUna de freda i una de calenta. Si dilluns Angela Merkel i Barack Obama donaven un nou impuls a la lluita contra el canvi climàtic des de la cimera del G-7, tres dies després s’imposava la dura realitat de la intricada negociació política. Després de deu dies de debat, els representants de 192 països reunits a Bonn van fracassar en l’intent d’encarrilar l’acord en les qüestions més espinoses i no van aconseguir acotar l’esborrany de tractat que s’ha d’aprovar a París al desembre per evitar l’escalfament de 2 graus en la temperatura de la Terra.

El principal objectiu d’aquesta trobada preparatòria per a París -que ha tingut lloc a Bonn de l’1 a l’11 de juny- era escurçar l’esborrany de 90 pàgines que va sortir de la cimera de Lima, al desembre (el protocol de París hauria de tenir-ne com a màxim 20 o 30). Van reduir una mica el text editant-ne sobretot aspectes lingüístics, però no van eliminar cap de les diferents opcions, incloses per acontentar tothom. “Han perdut molt temps discutint i retallant el text en lloc de centrar-se a negociar realment els temes substancials de l’acord”, es queixava a l’ARA Martin Kaiser, el representant de Greenpeace que ha participat, com a observador, en les negociacions de Bonn. En la seva opinió, els negociadors tècnics que participen en les reunions no poden avançar si políticament encara s’està intentant “acordar entre bastidors uns quants temes clau entre certs països”. “Això ha de canviar en les pròximes rondes preparatòries de París, perquè el temps s’acaba”, advertia.

Un nou text el 24 de juliol

Per mirar de solucionar el fiasco, els dos diplomàtics que dirigeixen aquestes negociacions prèvies a París -l’algerià Ahmed Djoghlaf i el nord-americà Daniel Reifsnyder- van sortir de Bonn amb el mandat de presentar una proposta d’esborrany “més estructurada” -i curta- el 24 de juliol. Just abans, entre els dies 20 i 21 del mes que ve, França ha convocat també una reunió informal de ministres de Medi Ambient per intentar aplanar el tortuós camí cap a l’acord de París.

“Aquest és un procés que ha d’anar pas a pas”, deia la secretària executiva de l’ONU per al Canvi Climàtic, Christiana Figueres. Malgrat els minsos resultats de la primera trobada preparatòria, tots els representants polítics feien esforços perquè no s’interpretés com un fracàs. L’ambaixadora francesa encarregada de les negociacions climàtiques, Laurence Tubiana, assegurava que tot i l’entrebanc amb el text la reunió de Bonn havia servit per “construir confiança” entre els diversos estats implicats i que això és el més necessari en una negociació.

Les ONG també fugien del pessimisme. “No és tard per a l’acord i hi ha hagut senyals molt positius que ens han arribat des de l’exterior de la reunió, com la crida del G-7 i els moviment bilaterals dels Estats Units amb la Xina, el Brasil i l’Índia, que fan pensar que encara som a temps d’aconseguir [un acord per aturar l’escalfament global]”, deia Kaiser. Tot i així, s’esperava que coincidint amb la reunió de Bonn un nou grup de països presentessin oficialment els seus compromisos de reducció d’emissions de CO-ho haurien de fer tots abans de París-. Però només el Marroc i Etiòpia s’han sumat aquests deu dies a la llista, que encara inclou només 39 dels 196 estats que participaran en la cimera de París.

La reunió de Bonn ha servit també per constatar la unitat i determinació del grup dels 77 (G-77), format en realitat per 137 països de l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i l’Àsia, entre els quals hi ha la Xina. Un bloc unit especialment a l’hora de fer pressió sobre els països desenvolupats perquè compleixin el compromís adquirit el 2009 a Copenhaguen de destinar 100.000 milions de dòlars en ajudes als països en vies de desenvolupament, els més vulnerables al canvi climàtic.

Però la preocupació per l’escalfament global no és exclusiva d’una part del món. Segons una enquesta presentada per l’ONU a Bonn, al 80% dels ciutadans del planeta els preocupa el canvi climàtic i el 90% creuen que l’acord de París hauria d’incloure l’objectiu de “zero emissions” a finals de segle. Segons l’enquesta, realitzada per World Wide Views a més de 10.000 persones de 75 països, el 67% dels ciutadans reclamen que el tractat sigui vinculant.

“Amb el nivell actual d’emissions, només podem emetre durant 20 anys més” abans d’iniciar un canvi irreversible en el clima del planeta, alertava Jaco du Toit, representant de WWF a Bonn, per advertir als estats: “No podem mirar només el que és políticament realista, sinó el que és realista per al planeta”.

stats