ELECCIONS LEGISLATIVES A KÍEV
Internacional 30/10/2012

Els observadors alerten d'un retrocés democràtic a Ucraïna

Els observadors internacionals diuen que Ucraïna ha fet un pas enrere en el progrés democràtic a les legislatives de diumenge. La líder opositora Iúlia Timoixenko inicia una vaga de fam contra el frau.

Bricio Segovia
2 min
El president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, votant aquest diumenge. 
 Els observadors parlen de "retrocés democràtic".

MOSCOUEl mes de gener del 2010 l'actual president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, s'alçava triomfador en unes eleccions presidencials que l'Organització sobre la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) considerava una "impressionant demostració de democràcia". Després de gairebé tres anys al govern, Ianukóvitx ha aconseguit que la institució internacional canviï totalment el seu parer sobre el rumb del país.

"Si tenim en compte l'abús de poder i la importància dels diners en aquestes eleccions, sembla que Ucraïna ha fet un pas enrere en el progrés democràtic", va afirmar ahir la cap de la missió d'observadors, Walburga Habsburg Douglas.

Douglas va culpar els polítics del partit oficialista d'utilitzar recursos públics per influenciar l'electorat i va denunciar la falta de transparència en el finançament dels partits i el poc equilibri informatiu per part dels mitjans de comunicació.

Els observadors occidentals, entre els quals hi havia missions de l'OTAN i de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (PACE), gairebé no van registrar incidències durant la jornada electoral, però han estat molt crítics amb la poca transparència de l'escrutini.

"El gran potencial democràtic de la societat ucraïnesa no s'ha reflectit en la votació", va manifestar el responsable de la delegació de la PACE, Andrea Gross.

L'OSCE ha avançat que, malgrat els resultats de la seva avaluació, no sancionarà Kíev, i ha instat el Parlament que actuï "de manera exemplar" en els dos mesos que queden perquè Ucraïna exerceixi la presidència rotatòria de l'OSCE.

Tot i les crítiques, govern i oposició es van afanyar a proclamar la victòria. El primer ministre, Nikolai Azàrov, va afirmar que el triomf de la seva formació, el Partit de les Regions, era "evident", mentre que el líder de la coalició Oposició Unida, Arseni Iatseniuk, va dir que era "molt clar" que el poble ucraïnès "dóna suport a l'oposició".

Qui té raó? Ho diran segurament els resultats dels 225 districtes locals. I és que en aquests comicis la meitat dels escons s'assignaran als candidats individuals que guanyin als districtes locals, i l'altra meitat, als partits, segons el percentatge de suport que rebin a nivell nacional.

Tot i així, en el tancament d'aquesta edició, els resultats oficials preliminars atorgaven la victòria al Partit de les Regions. És més, tenint en compte els escons del Partit Comunista i dels candidats independents que li donaran suport, auguren al partit governant una majoria absoluta a la Rada Suprema (Parlament).

La tàctica del president

Molts analistes esperen que el Partit de les Regions vulgui persuadir membres d'altres formacions perquè s'hi uneixin. De fet, va ser una de les maneres com els oficialistes van guanyar suport després dels comicis legislatius del 2007, quan van obtenir el 34,37% dels vots seguits pel partit de Timoixenko, Batkivshtxina, amb un 30,71%.

Precisament, els representants de Batkivshtxina, juntament amb els partits de la coalició Oposició Unida, han fet un recompte paral·lel a l'oficial i asseguren que el partit de Ianukòvitx hauria obtingut menys d'un 30% dels vots.

stats