16/05/2012

El pacte fiscal no es toca però a partir d'ara es parla de creixement

4 min

Ha arribat l'hora de parlar de tot. François Hollande i Angela Merkel, finalment, s'han conegut en persona malgrat que "la reputació de la cancellera ja havia travessat fronteres", deia ahir el president francès. La d'Hollande també. Angela Merkel confessava al costat del seu nou soci europeu que mai va sentir por per la promesa electoral del socialista de renegociar el pacte fiscal que imposa l'austeritat a l'eurozona. "No tinc por gaire sovint perquè la por no és bona consellera en política", precisava Merkel amb un mig somriure. "Hem constatat diferències però l'importat -afegia la cancellera- és com volem promoure el creixement". Aquest és el nou debat.

François Hollande és conscient de les expectatives creades. "Europa ens espera i ens mira", deia el nou president francès en la seva presa de possessió a París. Un cop davant Merkel, Hollande no va renegar de la necessitat de renegociar el tractat firmat a finals de febrer, però, de moment, França i Alemanya van optar ahir per treballar conjuntament de cara a la cimera de caps d'estat i de govern del mes de juny. El primer pas serà el dinar informal dels 27 el pròxim 23 de maig a Brussel·les. "El millor és posar totes les idees sobre la taula", van coincidir. Berlín està d'acord que ara toca parlar d'estimular l'economia, però el nou eix franco-alemany discrepa sobre com fer-ho.

Créixer sense gastarEstimular l'economia sense augmentar la despesa pública

La prioritat per Alemanya continua sent el control pressupostari. François Hollande es va afanyar a explicitar ahir el seu compromís amb "el sanejament dels comptes públics" avançant que la primera mesura del nou govern que anunciarà avui serà "encarregar al Tribunal de Comptes" una auditoria sobre "l'estat real del pressupost per al 2012". L'entorn de la cancellera tem que el nou president francès no vulgui entomar reformes estructurals profundes i desconfia d'alguns discursos de campanya que prometien la reactivació del creixement amb noves infraestructures, inversió en noves tecnologies o despesa pública. Ahir, a Berlín, Hollande va parlar de "millorar la productivitat i la competitivitat", però també va recordar a la cancellera que "el creixement s'ha de crear a escala nacional i europea". Angela Merkel va ser més concisa. No hi va haver compromisos, però tampoc tensió. "Discutirem de la modalitat de cooperació", es va limitar a dir.

Aliats a banda i bandaHollande és l'esperança dels països en crisi; Berlín, dels austers

El nou president francès ha aconseguit canviar el to del discurs europeu. Feia mesos que alguns líders, com ara el primer ministre italià, Mario Monti, havien començat a qüestionar aquesta Europa que apostava únicament per l'austeritat, però la irrupció de François Hollande ha decantat la balança. "És veritat que la paraula creixement surt escrita al pacte fiscal, però no es va pronunciar ni una sola vegada", va retreure ahir Hollande.

En aquest canvi de discurs europeu en favor dels estímuls econòmics, París i Berlín hauran de reequilibrar les seves forces. Merkel encara té les de guanyar. En el bàndol de la cancellera -l'eurozona que defensa l'austeritat per sobre de tot- hi ha els governs d'Àustria, Estònia, Finlàndia, Eslovènia i els Països Baixos, tot i que la seva política de retallades va provocar la caiguda del govern del liberal Mark Rutte. En canvi, les economies més castigades per la crisi del deute han dipositat les seves esperances en un François Hollande que podria aconseguir una flexibilització dels objectius de dèficit. El nou president francès, però, sempre ha estat ambigu. Els mediterranis no són en aquests moments els millors companys de viatge per un nouvingut a la política europea que espera fer-se fort amb un discurs propi. Hollande va mesurar les seves paraules quan, en campanya, el seu rival estripava contra la situació d'Espanya o Grècia, però el nou líder francès té els seus propis reptes econòmics i polítics per aixecar un país que el trimestre que ve no aconseguirà créixer i a qui les agències de ràting ja van castigar amb la pèrdua de la triple A. Hollande farà la seva batalla.

L'eix París-BerlínMerkel i Hollande van voler escenificar una voluntat d'entesa

No són ni els primers ni els últims líders franco-alemanys que col·laboraran sense ser del mateix color polític. François Hollande va fer un repàs a tota la llista. L'entesa entre Berlín i París ha estat clau en la construcció europea, i ahir es tractava d'escenificar que torna la calma postelectoral, i la voluntat de cooperar de manera bilateral i en la Unió Europea. Aquell suport inicial d'Angela Merkel al candidat Nicolas Sarkozy en plena campanya presidencial ha quedat enrere. La trobada d'ahir, el mateix dia de la investidura d'Hollande, ja era prou simbòlica. L'estil del nou duet serà més sobri. Ni abraçades, ni petons -aquelles demostracions d'afecte de Sarkozy que incomodaven Merkel-. Només una encaixada de mans. Ahir no es tractava d'entrar en matèria: res del paper del Banc Central Europeu en la crisi, ni de la imposició d'una taxa per a les transaccions financeres, ni menys encara parlar de la possibilitat de crear eurobons o project bonds per finançar infraestructures prioritàries a escala europea.

La reunió de Berlín havia de començar a prendre la temperatura a aquest nou duet que els angosaxons han batejat com a Merkollande , però que els francesos intenten anomenar Homer . La capacitat d'influència europea de François Hollande es començarà a visualitzar a partir d'avui.

stats