DEBAT A EDIMBURG
Internacional 31/10/2012

La pertinença a la UE agita el debat independentista escocès

El primer ministre escocès, Alex Salmond, demanarà un informe legal sobre l'encaix a la UE d'una Escòcia independent. Salmond ha reconegut que no té cap base jurídica que fixi què passarà en cas de secessió.

Marc Vidal
2 min
El primer ministre escocès, Alex Salmond, farà públic l'any que ve l'argumentari del seu govern a favor de la independència.

BARCELONAUn error? Una relliscada? La credibilitat del primer ministre escocès, Alex Salmond, passa aquests dies hores baixes. Amb els sondejos en contra de la independència i dos anys per convèncer els indecisos, Salmond és l'objectiu de totes les crítiques després de reconèixer que no té una base legal sòlida per afirmar, com ha sostingut sempre, que una futura Escòcia independent quedarà "automàticament" dins de la UE.

La caixa dels trons la va obrir la setmana passada la vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, quan va assegurar davant del Parlament d'Edimburg: "El govern escocès ha citat anteriorment opinions de diferents assessors en dret que donen per fet que una Escòcia independent continuarà sent membre de la UE, però no té un informe legal específic". Sturgeon va anunciar que ara sí que s'havia demanat als serveis jurídics del govern escocès un informe sobre aquesta qüestió, però el mal ja està fet.

Ser o no ser a la UE d'una Escòcia independent no és un tema menor, ja que, en el debat polític escocès, porta associada la qüestió de l'euro. Si Escòcia finalment surt de la UE i ha de demanar el seu reingrés, els contraris a la secessió argumenten que el nou país serà obligat a adoptar l'euro, una situació que volen evitar com sigui els independentistes. "L'euro és ara mateix un actiu tòxic a Escòcia", explica el periodista escocès Niall O'Gallagher. "L'exemple d'una Irlanda que té l'euro com a moneda i que ha hagut de ser rescatada és aterridor per als escocesos", conclou O'Gallagher. De manera que el debat de quedar dins o fora de la UE porta associat el de quedar-se amb la lliura esterlina -com defensen els independentistes- o adoptar la moneda única europea, que podria decantar la balança definitivament cap al no.

"Alex Salmond ha perdut tota la credibilitat", va assegurar la setmana passada la líder laborista escocesa Johann Lamont al Parlament d'Edimburg. "¿Com pot tenir aquest país un debat honest sobre el nostre futur si no podem confiar en la paraula d'Alex Salmond?", va preguntar la líder laborista. I ara els contraris a la independència, a més d'exigir al govern que lidera Salmond que assumeixi el cost del que es va gastar en advocats per evitar fer públic un informe legal que en realitat no existia, han demanat una investigació oficial per aclarir si el primer ministre escocès ha causat perjudici amb aquesta confusió.

La defensa de Salmond

Alex Salmond es defensa amb l'argument que els serveis jurídics del govern escocès sí que van avalar diferents documents de l'executiu en què s'apunta que Escòcia quedarà dins de la UE. Però aquesta supervisió no comporta entrar en els arguments principals que faran que un nou país dins de la UE no hagi de demanar el reingrés. I això és el que ara s'estudiarà i s'inclourà, previsiblement, en un argumentari general favorable a la independència que el govern d'Edimburg farà públic l'any que ve.

"No hi ha dubte que el carisma i la talla d'Alex Salmond són un valor afegit a la campanya independentista", va assegurar fa uns dies la politòloga de la Universitat d'Edimburg Nicola Mcewen. La falta de claredat de Salmond en la qüestió sensible de la UE podria passar factura al lideratge d'un home acostumat, al llarg de la seva biografia, a plantar cara als reptes més inabastables.

stats