ELECCIONS REGIONALS
Internacional 12/05/2012

Els 'pirates' avancen electoralment a Alemanya

Melissa Eddy
2 min
Celebració a la seu del Partit Pirata al land de Slesvig-Holstein després d'aconseguir un 8,2% dels vots en les eleccions regionals de diumenge.

THE NEW YORK TIMES / KIEL (ALEMANYA)Tot just difondre's els resultats de les últimes eleccions regionals a Alemanya el Partit Pirata va posar la cançó que es convertiria en el seu nou himne de campanya. We are the champions, de Queen, va ressonar entre tots els militants: les eleccions havien estat un èxit i aquest jove partit aconseguia entrar al tercer Parlament regional en els tres últims comicis.

El 8,2% dels vots aconseguits pels pirates en les eleccions al petit land de Slesvig-Holstein -un estat sobretot rural al nord del país- ha solidificat la presència d'aquest partit en creixement dins de l'escenari polític d'Alemanya. Els pirates han sabut atraure, a través del Twitter, els votants que estan cansats d'una burocràcia política desconnectada de la població.

El partit ha rebut milers de vots dels partits tradicionals de centredreta i centreesquerra, segons han demostrat els últims resultats, així com 10.000 vots dels joves citats per primera vegada a les urnes. El seu pròxim repte és demà a l'estat de Rin del Nord - Westfàlia, el més populós de tot Alemanya. Malgrat que el Partit Pirata, format fa sis anys a Berlín, ha caigut últimament en les enquestes, sembla que tindrà prou vots per aconseguir el 5% necessari per entrar també en el Parlament d'aquest estat.

Uns resultats d'aquesta magnitud serien una fita important per al partit, perquè una quarta part dels alemanys viuen en aquest estat i afegiria una nova dimensió a les pressions polítiques que creixen entorn de la cancellera alemanya, Angela Merkel, encallada en els assumptes europeus mentre comença a rebre revessos electorals a casa.

"Si els pirates poden fer-ho bé en un ambient desfavorable, com el de Rin del Nord - Westfàlia -explica Oskar Niedermayer, politòleg de la Universitat Lliure de Berlín-, és una bona raó per dir que tenen oportunitats importants de guanyar en les pròximes eleccions generals del 2013".

Els pirates han construït el seu èxit amb poc més que una plataforma de xarxes socials que demana un govern més plural i obert. Tot i que no han aconseguit donar receptes per sortir de la crisi econòmica, han guanyat molts adeptes gràcies al vot de protesta, un electorat que comparteix la indignació amb la classe política, tot i que la seva base és molt diferent que a la resta de països europeus.

Molts alemanys estan preocupats pel cost que estan pagant pels rescats europeus. Creuen que van treballar molt per reinventar-se durant la dècada dels 90, i que els problemes dels altres poden fer-los caure de nou. Els pirates han sabut apropiar-se d'aquest descontentament i sumar els vots que han perdut els dos partits tradicionals. Primer els privilegiats van ser Els Verds, després el partit L'Esquerra -la reformulació dels comunistes- i ara ha arribat el torn dels pirates . Una enquesta els situa per primera vegada per damunt d'Els Verds en les enquestes de les federals.

El repte de les eleccions generals

Però l'ascens dels pirates a escala nacional no està garantit. Molts alerten que l'acció política farà caure la formació. Un dels grans problemes que tenen és la falta de propostes concretes en temes importants, com la crisi de l'euro o el desplegament militar a l'estranger. Fins ara han al·legat inexperiència, però en la mesura que guanyin als lands aquest argument ja no serà una excusa per a l'electorat.

stats