LA GUERRA A SÍRIA
Internacional 27/07/2012

La població d'Alep fuig de l'assalt final del règim

Neil Macfarquar
3 min
NOUS ULLS PER MIRAR EL CONFLICTE   En qüestió de setmanes l'entrada de nombrosos periodistes internacionals a Síria ha ofert noves imatges d'una guerra que durant molts mesos només es va poder mostrar al món a través dels mitjans oficials del règim o per la feina dels activistes rebels.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTLes forces de Baixar al-Assad van bombardejar ahir amb intensitat les principals ciutats de Síria, especialment Alep, preparant-se per a l'enfrontament definitiu entre les forces rebels, que avancen barri a barri, i els reforços militars del govern.

No va ser precisament calma abans de la tempesta. Ferotges combats esclataven esporàdicament pels carrers d'Alep i deixaven un rastre de víctimes mortals entre els dos bàndols, segons explicaven ahir els activistes. Però l'exèrcit sirià semblava que encara estava reunint les seves forces. El portaveu de la xarxa opositora Sham News Networka Alep, Majed Abdel Nour, va informar que un llarg comboi de tancs, vehicles militars plens de soldats i més armament s'havien concentrat als suburbis del sud de la ciutat. També van seguir arribant forces rebels des d'altres poblacions de la zona. Els insurgents van aconseguir destruir les casernes de la població de dos barris d'Alep, però les forces del règim els van aturar en uns altres dos districtes, segons el relat d'Abdel Nour.

La major part dels combats es concentren, de moment, a les barriades més pobres de l'est de la capital comercial siriana, on en els últims anys s'han construït molts assentaments precaris, habitats sobretot per musulmans sunnites arribats de les zones rurals. La població d'aquests barris és més favorable a l'oposició i ofereix menjar i suport als rebels al vespre quan es trenca el dejuni del Ramadà. També hi va haver enfrontaments prop del centre històric d'Alep, que està catalogat com a Patrimoni de la Humanitat per l'ONU.

Fugida de la població

Després dels bombardejos ocasionals durant la nit, la població va aprofitar ahir la llum del dia per intentar fugir. Diversos helicòpters governamentals van patrullar el cel d'Alep i disparaven de tant en tant, segons els activistes. L'agència de notícies del règim informava, però, que les forces governamentals estaven eliminant "terroristes declarats" a la segona ciutat del país. També es van denunciar bombardejos per part del règim prop del camp de refugiats de Yarmouk, al sud d'Alep.

Els moviments de tropes d'ahir demostren que la retirada de les forces de seguretat d'Al-Assad fa un parell de dies va ser només una maniobra. Tropes de l'exèrcit sirià van arribar en camions i autobusos dimecres i es van desplegar al voltant de la ciutadella del segle XIII. Milers de soldats més estaven en ruta ahir per reforçar l'assalt.

"La gent sap que s'acosta el caos, la lluita i els bombardejos, així que estan espantats", reconeixia un activista via Skype. "S'han proveït d'aliments enllaunats i no sortiran al carrer per res", deia. El transport públic no funciona i els hospitals feien crides ahir a la donació de sang.

"Tenim por de la represàlia del govern", deia l'Ahmad, un veí del barri de Salaheddin, al sud de la ciutat, on s'apleguen tants insurgents al final del dia que molts acaben lluitant entre ells per atorgar-se el control individual de cada carrer.

La gent fugia dels barris ocupats pels rebels perquè temen el contraatac de les forces del règim, seguint l'esquema que s'ha anat repetint en cada ciutat siriana durant aquests disset mesos de revolta. Alguns homes, però, van preferir quedar-se per protegir casa seva dels saquejos. Els habitants dels suburbis explicaven ahir que molts refugiats del centre de la ciutat estaven ocupant escoles i parcs per instal·lar-hi camps improvisats. Per a molts aquesta ja és la segona fugida perquè havien arribat a Alep des d'altres ciutats del centre del país, com Homs o Hama, que ja van ser atacades per les forces de Baixar al-Assad fa mesos.

Tancs i tropes de l'exèrcit sirià estacionats a la província d'Idlib, al sud, on hi ha un bastió dels rebels, es van començar a desplaçar cap a Alep. Però les forces locals de l'oposició van atacar una columna d'uns 23 vehicles armats que transportaven soldats i municions i van destruir un terç dels vehicles.

Moviments opositors

Alguns rebels amb qui vam contactar ahir també per Skype van assegurar que ells també es dirigien cap a Alep perquè preveuen un gran combat. Nidal Qarra Mohammed, membre del consell revolucionari de la província d'Idlib, va assegurar que els comandaments de diverses faccions de militants de l'oposició es preparaven per reunir-se en una localitat pròxima a la frontera turca per coordinar millor els seus esforços per fer d'Idlib una zona lliure del control del govern.

Els nous combats, però, arriben just després que Turquia hagués tancat la seva frontera per impedir cap intercanvi comercial amb Síria. Una mostra més de l'enemistat entre dos veïns que havien estat vells aliats.

En una conferència de premsa a Damasc, Hervé Ladsous, cap de les missions de pau de les Nacions Unides, va explicar que la meitat dels 300 observadors que s'havien desplegat a Síria el maig passat ja han tornat cap a casa perquè la missió inicial d'observació s'ha transformat en una de més política per intentar establir negociacions entre les dues parts.

stats