26/06/2015

“La por és tan sols una línia al cap”

3 min

Són paraules de Sabeen Mahmud, infatigable defensora de la llibertat d’expressió i els drets humans al Pakistan. I encara hi afegia: “Només de tu depèn decidir a quin costat de la línia vols ser”. Ella era al cantó del coratge i ho va pagar amb la seva vida fa pocs dies. Aquesta dona pakistanesa va morir assassinada pels trets d’un motorista mentre conduïa el seu cotxe pels carrers de Karachi el 24 d’abril passat.

Sabeen Mahmud havia fundat fa vuit anys al segon pis d’un edifici d’oficines de Karachi un petit centre de debat cultural i polític anomenat The Second Floor i conegut popularment com el T2F. Ella el definia com un espai social de diàleg on se celebraven conferències, exposicions i petites representacions teatrals amb la presència de notables artistes, intel·lectuals i activistes pakistanesos i estrangers. El T2F també es va fer conegut al país per haver allotjat el primer hackató del Pakistan, ja que Sabeen Mahmud era una gran defensora de les noves tecnologies i de l’ús de les xarxes socials. En definitiva, el T2F encarnava d’alguna manera el desig d’aire fresc i llibertat de molts pakistanesos que no gosen alçar la veu per por d’ofendre els poderosos, tant de les elits polítiques del país com dels fanàtics de l’islamisme radical.

En el moment del seu assassinat, Sabeen Mahmud sortia d’un debat al T2F sobre el sagnant conflicte del Balutxistan, un tema tabú al Pakistan. El seu compte de Twitter (@sabeen) encara recull l’anunci de l’acte poques hores abans de perdre la vida. Un cop més, ella, desafiant amb l’estat i malgrat tots els advertiments rebuts, va mantenir l’acte amb la presència del balutxi Mama Qadeer, l’activista que fa anys que denuncia la desaparició de més de 21.000 balutxis a mans de l’exèrcit pakistanès, incloent-hi el seu fill. Amb dècades de violència política extrema, el conflicte del Balutxistan, on els nacionalistes balutxis lluiten per un estat independent des del 1948, es manté com un dels més desconeguts del planeta.

Cas tancat per a les autoritats pakistaneses

A finals de maig la policia va detenir un grup radical jihadista proper a Al-Qaida com a responsable de l’atemptat de Safoora on havien mort 46 ismaïlites. Sorprenentment, també van confessar l’assassinat de Sabeen Mahmud. Cas tancat per a les autoritats pakistaneses. Però planen molts dubtes sobre el cas. En la ment de molts pakistanesos, els responsables d’haver silenciat la veu de Sabeen Mahmud cal buscar-los a les files del totpoderós ISI (els serveis secrets pakistanesos), un estat dins l’estat, que no hauria tolerat el desafiament de Sabeen Mahmud a l’ordre (o desordre) establert per Islamabad.

Aquesta setmana, el dia que la Sabeen hauria fet 41 anys, la seva mare, també ferida al mateix atemptat, ha anunciat la creació d’una fundació que portarà el nom de la seva filla i que vetllarà per promoure la democràcia la resolució de conflictes per mitjà del debat cultural i intel·lectual, fet inèdit al Pakistan. Els assassins de Sabeen Mahmud hauran acabat amb la seva persona i hauran aconseguit que alguns activistes passin al costat de la por en aquella fina línia que ella dibuixava al nostre cap, però de ben segur que no hauran estat capaços de liquidar l’ideal de llibertat que ella representava, com a dona i activista en defensa dels drets humans, en un dels llocs més violents i intolerants del planeta.

stats