Internacional 22/07/2012

En qui pot confiar encara Baixar al-Assad?

M.f.f.
2 min
En qui pot confiar encara Baixar al-Assad?

BARCELONA.Un cop escapçada la cúpula del règim sirià, a Baixar al-Assad li queden pocs lleials en qui pugui confiar. Les desercions al camp de batalla són la tònica dominant en el front per Damasc. Les últimes declaracions contradictòries sobre l'acceptació d'una transició política refermen la teoria que el cercle més pròxim al president està dividit pel que fa a trobar una sortida al conflicte.

Un cercle familiarEl reduït clan Al-Assad controla totes les esferes del poder

"Fins i tot els que l'estimen més senten que ja no poden donar-li seguretat", assegurava aquesta setmana a Reuters Aiman Abdelnur, conseller d'Al-Assad fins al 2007 i actualment membre de l'oposició. "Creuen que ja no fa servei i que viu en una bombolla", assegurava. Com a resposta a les recents desercions, Al-Assad -l'oculista que va esdevenir president tot i no estar format en armes- ha pres les regnes de la repressió i comanda diàriament la crisi amb un grup d'elit format íntegrament per membres de la família.

Maher, el germà temibleÉs el comandant de la Guàrdia Republicana, el màxim cos d'elit

Un dels pocs puntals que li queda al president és el seu germà petit Maher, que no s'ha vist en públic des de l'inici de la revolta, però que és l'encarregat de comandar la Guàrdia Republicana i la IV divisió de l'Exèrcit, els cossos més temibles i també els més lleials als Al-Assad. N'hi ha que comencen a firmar per Maher com a possible successor d'un Baixar debilitat i poc temible.

Les desercions sunnitesLa mà dreta d'Al-Assad, el general Tlass, va fugir fa dues setmanes

El president, a poc a poc, es queda sol. El sirià Salam Kawakibi, de l'Arab Reform Initiative, destacava a l'ARA que molts oficials estan fent un doble joc al règim en el mateix camp de batalla, buscant-se ja un lloc en un escenari post Al-Assad. La sagnia de desercions es va fer més que evident el 4 de juliol, amb la fugida d'un dels generals de més rang de l'exèrcit sirià, Manaf Tlass.

L'amenaça de traïcionsEl president buscaria una sortida política, però els seus ho refusen

Fonts diplomàtiques citades per The Guardian explicaven divendres que, després de l'atemptat a la cúpula militar, Al-Assad hauria trucat al cap de la missió de l'ONU amb el compromís de complir aviat amb el pla de pau d'Annan. Poc després el règim ho desmentia. Seria una mostra més que el president estaria perdent poder fins i tot en les seves pròpies files i que el règim comença a trontollar des de dins.

stats